De citiva ani, piata de cosmetice din Rominia pare a fi suprasaturata. Firmele mari, atit concernele internationale, cit si producatorii locali traditionali, ifrunta cu stoicism haosul creat de produsele pirat care, prin imitarea unor marci de prestigiu si, mai ales, printr-un pret accesibil, continua sa induca i eroare decizia de cumparare a rominilor.
Preparatele pentru si dupa ras, indiferent de forma lor de prezentare – spuma, crema, gel, lotiune alcoolica, balsam – confirma aceasta tendinta generala. Pentru fiecare categorie de consumatori exista anumiti factori care determina preferinta pentru un produs sau altul. Pretul rezonabil, parfumul personalizat si beneficiile oferite de-a lungul timpului sunt principalele pretexte ale celor care se declara „dependenti” de o anumita marca, indiferent de provenienta acesteia. in cazul produselor din import, notorietatea, garantia originalitatii, ingredientele continute de acestea si reclama sunt aspecte definitorii pentru segmentul de consumatori cu venituri mari, caracterizat de un oarecare snobism.
in tarile vest-europene, conceptul de „skin-care” a evoluat foarte mult; barbatii utilizeaza frecvent creme de fata si emulsii „anti-aging”, avind i compozitia lor un factor de protectie solara si ingredienti activi cu rol de hidratare, hranire si tonifiere a epidermei. La noi, produsele de curatare a fetei, precum si cele cu rol protector si vitalizant au o pondere foarte redusa. in materie de cosmetice, publicul masculin le agreeaza doar pe cele de stricta necesitate, categorie i care intra si produsele de preras, ras si dupa ras. Singurele pretentii emise de consumator sunt ca acestea sa adere cu usurinta la fata si pamatuf, sa produca o spuma de buna calitate si sa nu fie iritante.
Moda retro isi spune cuvintul si i acest domeniu. Astfel, i marile magazine occidentale se comercializeaza frecvent lighenase pentru spuma, pamatufuri cu suport de argint si sapunuri cu miros de lavanda fina. La noi isa, aceasta metoda de barbierit este considerata de mult depasita.
Cei mai importanti producatori locali sunt: Colgate – Palmolive (cu gamele D’Amaris si Palmolive), Farmec SA (Athos, Bob, Tarr etc.), Gerovital Cosmetics (Scipio, Estes, Bucur, Eros), Gerocossen si Elmiplant.
Citind ca sursa MEMRB International Information Resources, Departamentul marketing al firmei Farmec din Cluj-Napoca ne comunica la categoria after shave o cota de piata de 33,5%, i functie volumul vinzarilor si de 10,8%, din punct de vedere valoric (pentru perioada ianuarie – iunie 2000).
Colgate-Palmolive (Rominia) SRL isi adjudeca, pentru itreg anul 2000, peste 65% din piata cremelor si spumelor de barbierit, conform companiei ACNielsen.
Fara a intra i detalii, Victoria L