Patronatul din industria tâmplăriei termoizolante a propus statului înfiinţarea unui program denumit „Fereastra veche”, similar cu programul rabla pentru maşini, pentru a stimula reabilitarea termică.

 

„Scăderea de 40% a industriei tâmplăriei termoizolante a fost cauzată nu numai de criză, ci şi de Executiv, care a mediatizat intens programul de reabilitare şi nu a făcut nimic”, a declarat Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă.

 

Ca răspuns, Ioan Andreica, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, a anunţat că cei 85 de milioane de euro alocaţi pentru program în acest an vor fi cheltuiţi, iar din cele 43.000 de locuinţe programate pentru reabilitare în 2009 vor fi finalizate 35.000 de unităţi.

 

„Se vor aloca resurse progresiv în funcţie de rezultatele din 2009, şi rezultatele sunt pozitive. Cu siguranţă, vor fi ani în care se va aloca 1 miliard de euro, pentru că aceste locuinţe nu pot fi lăsate nereabilitate. Nu putem judeca acest program după 2009 şi 2010, ani de criză”, a menţionat Ioan Andreica.

 

Potrivit lui Andreica, ministerul are programată pentru anul viitor reabilitarea a 50-100.000 de locuinţe şi se aşteaptă ca bugetul alocat pentru 2010 să îl depăşească pe cel din acest an.