Grupul de firme de construcţii cu capital italian Menatwork, prezent pe piaţa locală de 15 ani, a anunţat că este pregătit să îşi adapteze produsele în funcţie de oportunităţile aduse de criză, motiv pentru care intenţionează să îşi extindă activitatea în agricultură şi energie.

“Criza financiară va continua să afecteze şi anul viitor piaţa construcţiilor, însă va crea, în acelaşi timp, noi oportunităţi pentru investiţii, iar noi avem capacitatea de a ne adapta produsele pentru alte sectoare, cum ar fi cel energetic sau agricultură. Aplicaţiile în metal sunt infinite, iar liniile de producţie actuale ale firmelor noastre pot fi uşor reajustate pentru a realiza, de exemplu, panouri voltaice, sisteme de irigaţii, silozuri sau depozite agricole. Nu ne-am propus să pierdem cotele de piaţă actuale din domeniul construcţiilor, dar vrem să ne extindem şi pe alte segmente”, a declarat Luigi Caverni, administratorul grupului Menatwork.

Afaceri în scădere cu 30%

Potrivit estimărilor Menatwork, cifra de afaceri a grupului se va diminua în acest an cu aproximativ 30%, la 65 de milioane de euro, din cauza reducerii cererii de materiale de construcţii, a fluctuaţiilor costurilor materiei prime şi a cursului valutar, dar şi a creditelor, care reprezintă  o treime din totalul cifrei de afaceri.

“România este în continuare atractivă pentru investiţii, însă e important pentru investitori să găsească aici structurile necesare pentru a începe proiecte. De exemplu, în sectorul energetic există mulţi potenţiali investitori, care sunt descurajaţi însă de lipsa acestor pârghii care să le susţină dezvoltarea afacerilor”, a afirmat Luigi Caverni.

Investiţii de 35 mil. euro în România

Valoarea totală a investiţiilor Menatwork, de la intrarea pe piaţa din România până în acest an, a atins nivelul de 35 de milioane de euro.

Cele 20 de firme din România ale Menatwork fabrică şi distribuie materiale de construcţii şi produse pentru amenajări de interior şi exterior, care sunt distribuite către circa 15.000 de clienţi.

Grupul are filiale în România, Italia, Ungaria şi Republica Moldova, iar produsele sunt comercializate în 16 ţări din Europa, ponderea exporturilor în totalul vânzărilor fiind de 40%. La nivel de grup, Menatwork are aproximativ 500 de angajaţi, din care aproximativ 70% lucrează în producţie.