Procurorul general al României, Bogdan Licu, a vorbit marţi dimineaţă despre cazul crimei din judetul Dâmboviţa. Cauza a fost preluată la Parchetul General, pentru că există elemente şi suspiciuni că activitatea infracţională a bărbatului din Olanda s-a desfăşurat pe raza mai multor judeţe şi necesită o mobilizare mai amplă la nivelul ţării. Suspectul a fost de cel puţin patru ori în România, precizează procurorul general, iar un alt element care este luat în calcul şi care trebuie verificat este existenţa unor complici.

“Colegii din Olanda ne sprijină şi sunt foarte deschişi colaborării cu noi”, a mai precizat Bogdan Licu.

Vineri seara, în momentul în care a fost semnalată dispariţia fetiţei de 11 ani din Gura Şuţii, judetul Dâmboviţa, potrivit datelor pe care le au procurorii, ea era deja decedată, spune procurorul general.

“Atunci când este o dispariţie, se verifică mai multe piste şi daca nu sunt elemente, nu avem martori concreţi cum că acel minor a fost luat cu violenţă, să declanşăm acel mecanism de Alerta Dispariţie Copil, se fac verificări preliminare”, a declarat Bogdan Licu. Sâmbătă şi-au dat seama poliţiştii că este ceva serios, au anunţat Parchetul şi atunci a fost constituit dosarul penal, precizează procurorul general.

Întrebat de ce autorităţile din România nu au ştiut despre sosirea în ţară a unui individ cu potenţial periculos, Bogdan Licu spune ca nu s-a primit nicio alertă privind această persoană, cum că ar veni în ţară sau că ar fi cercetată în Olanda pentru infracţiuni similare.

“În acest moment nu exista un program de acest gen. Ştiţi foarte bine, avem acum şi o directivă de protecţie a datelor personale, o directivă europeană”, a precizat Licu.

Procurorul general spune că, deocamdată, autorităţile din România nu au dovada oficială cum că cetăţeanul olandez s-ar fi sinucis, ci doar informaţii de la colegii din Olanda.

“În momentul în care vom avea confirmarea oficială că acest bărbat s-a sinucis, în ceea ce priveşte segmentul de activitate de la Dâmboviţa, se va dispune clasarea cauzei prin moartea făptuitorului. Dar, repet, dosarul nu se închide aici, urmărim toate pistele, toate deplasările lui în România”, a declarat Bogdan Licu.