Nivelul ridicat al creditelor neperformante din sectorul bancar sloven au sporit temerile că Slovenia ar putea deveni următoarea ţară din zona euro care va solicita un pachet de asistenţă financiară, după Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Cipru.

‘Slovenia nu este pe agendă’, le-a declarat jurnaliştilor Dijsselbloem înainte de începutul reuniunii de la Dublin. Printre subiectele aflate pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de finanţe din UE vor fi viitorul uniunii bancare, stabilitatea economică şi financiară a Uniunii Europene şi opţiunile de finanţare pentru creşterea economică pe termen lung.

Şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a avertizat marţi că Slovenia se va confrunta cu o criză bancară severă dacă nu va acţiona rapid.

OCDE consideră că Slovenia ar trebui să recapitalizeze ‘băncile viabile’, iar deţinătorii datoriilor subordonate şi instrumentele de capital hibride ar trebui să absoarbă pierderile. Băncile de stat, cum ar fi Nova Ljubljanska Banka d.d. şi Nova Kreditna Banka Maribor d.d., ar trebui să fie vândute, iar băncile care nu sunt viabile ar trebui să fie închise, se arată în raportul organizaţiei.

Economia slovenă se va contracta anul acesta mai mult decât se estima, deoarece exporturile către Europa încetinesc, iar creditarea s-a redus din cauza problemelor din sistemul bancar, a anunţat luna trecută un institut economic al guvernului de la Ljubljana.

Produsul Intern Brut al Sloveniei se va contracta în 2013 cu 1,9% şi va creşte cu 0,2% în 2014, după ce la precedenta estimare institutul estimase un declin de 1,4% anul acesta şi un avans de 0,9% anul viitor. Comisia Europeană a prognozat o scădere de 2% în 2013, cel mai semnificativ declin din UE, după Grecia şi Cipru.

Creditele neperformante ale băncilor slovene sunt estimate la aproximativ 7 miliarde de euro, adică 20% din PIB, ceea ce a alimentat speculaţiile că ţara ar putea fi nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară.

Nivelul datoriei guvernamentale a Sloveniei a crescut anul trecut la aproximativ 48% din PIB, faţă de 16% în 2008, iar analiştii estimează că sprijinul guvernului pentru băncile de stat va duce la creşterea datoriei ţării cu aproximativ 3-4 miliarde de euro în acest an.

Deficitul Sloveniei a scăzut la aproximativ 4% din PIB în 2012, de la 6,4% în 2011, datorită implementării cu succes a măsurilor de consolidare fiscală. Băncile slovene, care depind de împrumuturile de la BCE pentru finanţare, sunt afectate de nivelul ridicat al creditelor neperformante, deoarece economia se confruntă cu a treia recesiune în ultimii trei ani.

Slovenia este primul stat ex-comunist care a adoptat moneda euro, în anul 2007.
SURSA: Agerpres