În doi ani, CNAS şi-a asumat patru termene la care schimbările legate de analizele decontate ar fi intrat în vigoare, cel mai recent fiind 1 iulie, însă nu a reușit să respecte niciunul dintre ele.

Iar asigurații la Sănătate sunt tot în situația de a nu îşi putea face analizele medicale de laborator, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, decât la furnizorii aflaţi în contract cu Casa de Asigurări a medicului prescriptor, arată economica.net.

De exemplu, pacienţii al căror medic de familie e în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti îşi pot efectua analizele de sânge decontate doar la laboratoare aflate în contract cu această Casă de Asigurări de Sănătate. De asemenea, oamenii pot lua medicamentele din reţeta compensată sau gratuită, emisă de medic, doar de la farmaciile aflate în contract cu CAS a medicului prescriptor.

La începutul anului 2018, CNAS anunţa că de la 1 iulie 2018 românii vor putea lua medicamente compensate şi gratuite, prescrise de medicul de familie, de la orice farmacie din ţară, aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Tot atunci, CNAS îşi asuma că de la 1 iulie 2018 oamenii vor putea face analize de laborator, decontate parţial sau integral de Casa de Asigurări de Sănătate, la orice laborator din ţară, indiferent cu ce Casă de Asigurări de Sănătate se află acesta în relaţii contractuale.

În acest moment, CNAS recunoaște că până la finalul anului în curs nu va avea loc nicio modificare în bine a situației, așa cum în mod repetat a promis.