Probleme pentru Boris Johnson la reuniunea liderilor G7. Decorul este un mic sat englez de pe Coasta Cornwall, dar mesajul pe care Boris Johnson dorește să îl transmită de la summitul de pe plaja Golfului Carbis este unul legat de marea influență britanică asupra lumii.

Cu luni în urmă, reuniunea de trei zile a liderilor lumii din Grupul celor Șapte (G7), care se încheie duminică, fusese considerată de premier drept momentul de lansare a viziunii sale vizând o Mare Britanie post-Brexit, stăpână pe ea și “de alură mondială”.

Probleme pentru Boris Johnson la reuniunea liderilor G7. Chestiunea Brexit a blocat discuțiile

Recent independent și suveran, Regatul Unit ar demonstra că nu s-a restrâns în niciun fel, reușind să scape de sub tutela Bruxelles-ului.

Dimpotrivă, țara va lansa curajos niște inițiative cu privire la două dintre cele mai grave probleme din vremurile noastre – bătălia pentru vaccinarea întregii lumi împotriva Covid-19 și lupta de a o scăpa de efectele distrugătoare ale crizei legate de climă.

Vor mai fi și alte probleme care să le ofere gazdelor britanice șansa de a-și demonstra capacitățile de lideri, inclusiv în privința eforturilor de a formula o strategie G7 cu privire la China și de a obține un sprijin mai mare pentru educația tinerelor din țările în curs de dezvoltare.

Dar după două zile pline de poze la malul mării și cu anunțuri în general scrise anticipat, o ‘mică’ problemă, cunoscută și extrem de periculoasă, a umbrit progresul în orice altă direcție: Brexitul.

Tensiuni legate de problema Irlandei de Nord

Nemulțumirea față de atitudinea Regatului Unit în privința Brexitului și eventualul efect al acestuia asupra Acordului din Vinerea Mare au subminat forța lui Johnson în cadrul summitului și relațiile sale cu liderii-colegi din G7, potrivit The Guardian.

Tensiunile legate de problema Irlandei de Nord l-au preocupat pe Joe Biden la primul său summit G7 în calitate de președinte al SUA și au provocat o reală indignare în delegația franceză și în cea germană.

În bună parte, motivul acelei iritări a UE a fost sentimentul că, sub conducerea lui Johnson, Regatul Unit pur și simplu nu se poate bucura de încredere.

În ultimele săptămâni, și chiar sâmbătă, premierul a spus că va fi pregătit să amâne unilateral aplicarea în întregime a protocolului legat de Irlanda de Nord – un capitol din acordul Brexit de retragere – pentru a preveni interdicția anumitor produse, precum cârnații, care traversează Marea Irlandei venind din Marea Britanie.

Nemulțumirea lui Macron

Potrivit unor surse de încredere, la o întâlnire avută cu premierul, președintele (francez) Macron i-ar fi spus că relațiile franco-britanice nu vor putea fi relansate decât dacă el respectă acordul Brexit de divorț pe care l-a semnat cu UE.

“Președintele i-a spus lui Boris Johnson ca relațiile franco-britanice vor trebui relansate, iar asta se întâmplă dacă el își respectă cuvântul față de europeni”, a subliniat sursa. În ceea ce-l privește, Johnson acuză UE că este inflexibilă și “puristă” în privința acordurilor cu temei legal.

Un fost ambasador britanic la Washington și în UE, Kim Darroch, a declarat că Johnson nu și-a realizat marea ambiție legată de summit: “Un acord internațional nu este un meniu a la carte din care să alegi ce îți place și să ignori restul.

Odată ce l-ai semnat, trebuie să îl aplici cum trebuie și întru totul. Marea Britanie ‘globală’ nu va funcționa decât dacă suntem văzuți că ne respectăm angajamentele”.

Sursă foto: Dreamstime.