Scandal uriaș din cauza votului din Diaspora care se va întinde pe parcursul a trei zile la alegerile prezidențiale din noiembrie. Ambasadorii care au comunități mari de români au avut o întâlnire foarte tensionată, săptămâna trecută, cu reprezentanții MAE, AEP și STS, reproșându-le acestora că este imposibil să rezolve, logistic, cerințele introduse în legislație.

Potrivit Digi 24, una dintre cele mai mari probleme ridicate la întâlnirea dintre ambasadori, secretarul general al MAE, prim adjunctul de la STS și președintele AEP, Constantin Mitulețu, este legată de spațiile pe care ambasadele trebuie să le închirieze pentru organizarea alegerilor. Trei zile nu ar fi îndeajuns pentru închiriere, ci este nevoie de 7 sau 8 zile, timp în care în aceste spații se instalează cabine de vot, se pregătesc urne, se fac întâlniri ale membrilor secției de votare, numărătoarea voturilor, curățenie etc.

Locațiile publice din străinătate la care ar putea apela ambasadele sunt greu de eliberat pe parcursul unei săptămâni de lucru, iar locațiile private sunt foarte scumpe, explică ambasadorii contactați de sursa citată.

O altă problemă o reprezintă și problema personalului la întâlnirea cu autoritățile însărcinate cu organizarea votului în Diaspora. Cei care vor face parte din comisiile de la secțiile de vot trebuie să își ia concediu cel puțin 8 zile pentru a putea acoperi activitățile obligatorii legate de procesul electoral. În plus, numărul secțiilor de votare se dublează în Diaspora și vor crește și costurile necesare plății celor care vor face parte din comisii.

Sursele citate au susținut că discuțiile ambasadori-autorități au fost ”neplăcute” și chiar cu ”urlete”.Potrivit unor surse participante, Ovidiu Grecea, consulul  general al României la Vancouver, ar fi strigat: ”Vă bateți joc de noi?”