Central Media Entreprises Ltd. (CME), proprietarul postului de televiziune PRO TV, a anunțat că a semnat un acord final de achiziție a companiei de către un afiliat al PPF Group N.V., într-o tranzacție în numerar evaluată la aproximativ 2,1 miliarde USD. PPF Group este deţinut de omul de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat afacerist din Cehia. Topul Forbes 2019 îl plasează pe Kellner pe poziţia 73 la nivel mondial, cu o avere estimată la 15,4 miliarde de dolari. La finalul anului 2018, PPF Group deţinea active de circa 51,6 miliarde de dolari, cu afaceri în finanţe, asigurări, retail, agricultură, imobiliare şi biotehnologie.

În vârstă de 55 de ani, Petr Kellner este căsătorit şi are patru copii. El a intrat în afaceri la începutul anilor ’90, vânzând produse de papetărie. Ulterior, în 1991, a înfiinţat fondul de investiţii PPF prin care a cumpărat un pachet de acţiuni de 20% la cea mai mare companie de asigurări din Cehia, Česká pojišťovna, în momentul când aceasta a fost privatizată. După 2001, PPF Group a ajuns să deţină peste 90% din pachetul de acţiuni al asigurătorului.

În 2002, PPF Group a cumpărat TV Nova, primul post de televiziune privat din Cehia. După ce l-a stabilizat, PPF a vândut postul tv către grupul media CME. În 2011, alături de alt miliardar ceh, Karel Komárek, grupul deţinut de Petr Kellner a preluat controlul asupra Sazka, o companie de loterie din Republica Cehă. Un an mai târziu, după ce cele două companii au stabilizat Sazka şi au repus-o pe picioare, PPF Group şi-a vândut pachetul de 50% din acţiune către compania deţinută de Karel Komárek. Tot în 2011, PPF Group a fondat şi o nouă instituţie financiară, Air Bank, specializată în online banking.

În martie 2018, PPF Group a achiziţionat afacerile grupului norvegian de telecomunicaţii Telenor din Europa de Sud-Est, mai precis din Bulgaria, Ungaria, Muntenegru şi Serbia, pentru 2,8 miliarde de euro.

Fondul de investiţii deţinut de Petr Kellner deţine pachetul majoritar şi la Home Credit, o instituţie financiară care operează în zece ţări. Printre cele mai importante active ale afaceristului ceh mai menţionăm o cotă din compania de telecomunicaţii O2 din Cehia, producătorul de aur Polymetal International şi PPF Bank.

Achiziţia proprietarului PRO TV nu este prima legătură dintre Petr Kellner şi România. Omul de afaceri din Cehia are în special afaceri în domeniul imobiliar în ţara noastră, prin intermediul PPF Group, dar şi în comerţul electronic, prin intermediul platformei Mall Group. Kellner deţine Crystal Tower si complexul Metropolis Center din Bucureşti. PPF Group mai deţine în România distribuitorul local Gaz Sud, iar în anul 2013 a achiziţionat Petrom Distribuţie Gaze de la grupul OMV-Petrom.

Petr Kellner şi soţia sa Renata au fondat, în 2002, Educa, o fundaţie caritabilă în domeniul educaţiei. În 2011, Educa s-a unit cu cealaltă fundaţie a familiei, The Kellner Family Foundation, care are un buget anual de 3,9 milioane de dolari şi se implică în susţinerea educaţiei, culturii şi a sănătăţii.