Militarii români care participă, în această perioadă, la Jocurile Invictus, s-au întâlnit cu Ducii de Sussex.

Harry şi Meghan „au făcut cunoștință și cu umorul românesc”

Sursă: Facebook MApN, Laurențiu Turoi
Sursă: Facebook MApN, Laurențiu Turoi

Reamintim că Prințul Harry este fondator și patron al competiției sportive internaționale pentru veteranii militari răniți.

„Prințul Harry al Marii Britanii și soția sa Meghan i-au vizitat ieri pe militarii răniți care participă la Jocurile Invictus Haga 2022.

Ducii de Sussex au stat de vorbă și cu militarii români din Invictus Games Echipa Romaniei, au zâmbit și i-au încurajat, au făcut cunoștință și cu umorul românesc.

Go Invictus!”, se arată în mesajul postat de Ministerul Apărării Naţionale pe pagina oficială de Facebook.

Este cea de-a treia participare a militarilor români la Jocurile Invictus, după cele organizate la Toronto (2017) şi Sydney (2018).

Ediţia din acest an are loc între 16 şi 22 aprilie, în Ţările de Jos (Olanda), la Haga.

MApN: Jocurile Invictus susţin o perspectivă de respect şi empatie faţă de sacrificiul şi traumele militarilor răniţi

Competiţia sportivă internaţională susţine recuperarea fizică şi psihică a militarilor răniţi în operaţiuni militare.

„Jocurile Invictus susţin o perspectivă de respect şi empatie faţă de sacrificiul şi traumele militarilor răniţi, a căror implicare în activităţi sportive interne şi internaţionale este o oportunitate de reintegrare socială şi de redare a încrederii în forţele proprii, elemente atât de necesare în refacerea fizică şi psihică.

Ca proiect de reprezentare naţională, ‘Invictus România’ îşi propune să atragă implicarea şi sprijinul cetăţenilor, organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale sau a altor instituţii care doresc să contribuie, pe bază de voluntariat, la succesul acestei iniţiative”, se arată într-un comunicat oficial al MApN.

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis pentru militarii români de la Invictus

Reamintim că, pe 12 aprilie, militarii români care se pregăteau să plece la Jocurile Invictus au fost primiţi de preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

„Am dorit să vă întâlnesc înainte de plecarea dumneavoastră la Jocurile Invictus, care se vor desfășura în curând la Haga, pentru a vă transmite personal aprecierea pentru sacrificiile făcute, pentru exemplul de curaj, demnitate și loialitate față de țară.

Competiția la care urmează să participați înseamnă mult mai mult decât o serie de întreceri sportive. Reprezintă o dovadă de tărie și stăruință în fața traumelor fizice și psihice pe care le-ați înfruntat, dar și de încredere că nimic nu poate frânge speranța în viitor.

Rănile militarilor noștri – consecințe dure ale războiului – nu pot fi nicicând vindecate, ele încă dor. În ciuda obstacolelor întâmpinate, ați decis să nu renunțați. Puterea dumneavoastră ne inspiră și aveți deplina noastră prețuire, dumneavoastră și toți militarii, pentru sacrificiile făcute în cursul misiunilor încredințate.

Datorită eroismului militarilor noștri, a credinței lor în valorile naționale, cetățenii români se simt protejați și trăiesc într-o societate sigură. În plus, militarii români contribuie în mod substanțial la consolidarea profilului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și al parteneriatelor din care facem parte. (…)

Este admirabilă forța interioară care v-a făcut să mergeți mai departe cu demnitate, urmând aceleași standarde de excelență, exigență și profesionalism. Ați adus astfel o nouă perspectivă în societate, demonstrând că nu rănile vă definesc, ci curajul, hotărârea și puterea de a trece peste traumele suferite, dând dovadă de o enormă tărie de caracter. (…)

Veți reprezenta și de această dată România cu mândrie și onoare și sunt convins că motto-ul dumneavoastră – Nu linia de sosire contează, ci linia de start – va întări spiritul de camaraderie care vă definește.

Vă înmânez drapelul tricolor, pe care l-ați onorat cu cinste, onoare și demnitate de fiecare dată, și vă urez multă sănătate și mult, mult succes la competiția de la Haga!”, a spus atunci preşedintele României.