Vineri, principalele burse globale au pierdut aproximativ 2.000 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, după decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană. Aceste turbulenţe de pe pieţele financiare globale au sporit aşteptările privind noi măsuri de relaxare cantitativă ce ar urma să fie anunţate de principalele bănci centrale. 

Dar 11 dintre cei 19 traderi chestionaţi de Reuters au estimat că dobânda la depozite, care se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la BCE pentru o perioadă de 24 de ore, va fi menţinută la minus 0,40% în următoarele nouă luni. Doi traderi se aşteaptă la o reducere a dobânzii cu zece puncte de bază în următoarele trei luni, iar şase traderi previzionează o reducere în următoarele şase luni, menționează Agerpres.

În acest moment există nemulţumiri crescute în rândul băncilor europene faţă de dobânzile negative percepute de BCE pentru depozitele constituite de băncile comerciale. În prezent, BCE aplică o dobândă negativă de minus 0,40% băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, în ideea de a încuraja băncile să relanseze creditarea şi astfel să susţină creşterea economică. În replică, unele bănci se plâng că, având în vedere perspectivele sumbre ale economiei mondiale, există o cerere slabă de credite în condiţiile cerute de bănci şi nu au alte opţiuni decât să stocheze lichidităţile.