László Borbély, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a prezentat situaţia consolidării clădirilor de locuit multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică in clasa I de risc seismic si care prezintă pericol public şi evoluţia Programului Operaţional Regional.

“În programul de consolidare pe 2007 au fost incluse 53 de clădiri pentru care au fost alocaţi 9.600.000 lei. Din această sumă au fost cheltuiţi doar 7.882.000 lei întrucât nu s-a lucrat mai mult. Din cele 10 clădiri amplasate in Bucureşti la care trebuia să fie contractate lucrările de execuţie, aceleaşi 10 sunt şi în acest an în program pentru că nu au fost deschise lucrări noi. Potrivit legii, execuţia lucrărilor de consolidare trebuie pornită în termen de 2 ani de la finalizarea proiectului. Pentru nerespectarea acestui termen, autorităţile publice locale sunt sancţionate cu amendă. Având în vedere că proiectele au fost finalizate în 2006, Primăria Capitalei este pasibilă de amendă între 5.000 şi 15.000 lei dacă în cursul acestui an nu porneşte lucrările. Prefecturile sunt cele care au obligaţia să aplice aceste sancţiuni. Noi, ca autoritate centrală am creat cadrul legislativ adecvat” a declarat László Borbély.

Ministrul László Borbély a prezentat şi stadiul în care se află  Programul Operaţional Regional. “Acest program este unul dintre cele mai avansate, fiind lansate cererile pentru depunerea de proiecte pentru 6 domenii majore de intervenţie, iar până la sfârşitul lunii martie vor fi lansate licitaţiile şi pentru restul de 8”, a declarat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor.

Pentru Axa 2, au fost depuse 81 de proiecte, în valoare de 926.267.000 Euro, sumă care depăşeşte deja alocarea financiară pentru cei 7 ani.

“Deşi avem proiecte depuse, în unele regiuni sunt probleme legate de Comitetele Regionale de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC). Este vorba de regiunile Sud Est şi Bucureşti-Ilfov care nu şi-au constituit aceste comitete şi deci nu pot evalua proiectele depuse. Astfel, în regiunea Sud-Est sunt blocate 9 proiecte în valoare de 167.661 mil. euro. Regiunea Bucureşti-Ilfov nu are niciun proiect depus” a mai declarat ministrul László Borbély.

Data: 31 ianuarie 2008

Sursa: MDLPL