O dovada a relaxarii relatiilor dintre China si Taiwan eset faptul ca de acum inainte, avioanele chinezesti pot sa aterizeze in insula. Primele curse sunt deja rezervate de 750 de turisti chinezi, dornici sa viziteze „cealalta China”. Zhu Shanzhong, secretarul general al Cross-Straits Tourism Exchange Association (CTEA), a declarat ca numarul celor interesati este mai mare decat se astepta. Initial nu se spera intr-un succes, din acest motiv doar cinci aeroporturi din RP Chineza au fost selectate. Bineinteles ca principalul oras este Beijing, de unde vor pleca 353 de oameni. Celelalte patru grupuri vor decola din Shanghai, Nanjing, Xiamen si Guangzhou. In grupul ce va pleca din capitala vor fi – in afara de turisti – jurnalisti si reprezentanti ai autoritatilor. Excursiile vor avea o durata de zece zile.

Cel mai ieftin pachet costa 8.000 de yuani (735 euro) si include vizitarea celor mai importante puncte de atractie turistica din Taiwan. Surpriza calatoriei va fi vizita la muzeul memorial Sun Yat-Sen, primul presedinte al Republicii China, fiind in functie inainte de regimul comunist.

Pentru ca pretul excursiei este foarte scump pentru chinezul mediu, si totusi s-au arata destui interesati, autoritatile se tem sa nu devina o portita de emigrare spre Taiwan. Li Renzhi, directorul CTEA a declarat ca turistii care nu se vor intoarce la timp nu vor mai avea voie sa plece in Taiwan, iar companiile de turism care vor avea turisti ramasi pe insula nu vor mai avea dreptul de a organiza astfel de excursii.

Taiwan foloseste pe plan intern numele de „Republica China”, deoarece regimul comunist nu s-a instalat si aici in 1949. Insula a pastrat denumirea republicii proclamate in 1912, in timp ce China continentala a devenit „Republica Populara Chineza”.