”Cred în continuare că Rusia reprezintă principala ameninţare pentru stabilitatea regiunii, atât în ceea ce priveşte energia, cât şi în termeni militari”, a afirmat Ponta, în cadrul unei întrevederi cu trei agenţii internaţionale de presă.

”Toate ţările din regiune depind mai mult sau mai puţin de importurile de gaz” rusesc, a subliniat el, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Chiar dacă nu importă de la Gazprom decât 15-20% din consumul său de gaze pe timp de iarnă, România consideră că 'cea mai bună soluţie pentru toată lumea' ar fi crearea unei ”Uniunii Europene a energiei”, susţinută în special de fostul premier polonez şi actual preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, a indicat Ponta, potrivit AFP.

În ceea ce priveşte resursele energetice ale României, Ponta a subliniat că Bucureştiul trebuie să ia o decizie privind exploatarea gazelor de şist, care implică fracturarea hidraulică, metodă considerată poluantă. ”Parlamentul trebuie să adopte o lege care să spună clar dacă o autorizăm sau o interzicem”, a declarat Ponta, adăugând că această decizie trebuie asumată atât de majoritate, cât şi de opoziţie.