România intră în spațiul Schengen?

România intră în spațiul Schengen? Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, și-a exprimat speranța că până la finalul anului, se va lua o decizie în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

„Am avut recent o misiune de informare în Bulgaria, care a fost cu adevărat reuşită.

Voi folosi acest prilej pentru a vorbi despre acest lucru şi despre cât de bine pregătite sunt ambele ţări – atât România, cât şi Bulgaria – pentru a adera la spaţiul Schengen şi am în continuare ca obiectiv să avem această decizie în acest an”, a declarat ea înaintea reuniunilor miniştrilor de interne din Uniunea Europeană de la Bruxelles.

În reuniunea de marţi a miniştrilor de interne din UE, nu va mai avea loc un vot privind aderarea României la Schengen, aşa cum figura pe agenda iniţială. Potrivit ordinii de zi actualizate pe 1 decembrie, se va purta doar o discuție privind situaţia la zi a acestui dosar.

Săptămâna trecută, surse guvernamentale de la București au anunțat că România nu va cere un vot la Consiliul JAI din 4-5 decembrie. Potrivit acelorași surse, există discuţii privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie.

În cadrul acestuia, ar urma să se analizeze aderarea României la spațiul Schengen în două etape. Prima va fi intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.

Există timp pentru o decizie favorabilă, spune Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a declarat marți, pe 5 decembrie, că că există timp pentru ca parlamentul şi guvernul de la Haga să ia o decizie privind ridicarea veto-ului privind aderarea Bulgariei la Schengen până la sfârşitul anului. Potrivit acestuia, acest lucru ar putea deschide calea pentru o decizie favorabilă ambelor ţări.

Oficialul a subliniat că „astăzi nu se votează procesul de extindere a spaţiului Schengen”. A refuzat însă să comenteze speculaţiile vehiculate în spaţiul public privind extinderea zonei de liberă circulaţie printr-o decizie în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER). Aceasta ar fi validată în orice consiliu sectorial sau cu prilejul unui Consiliu JAI extraordinar.

Cătălin Predoiu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Cătălin Predoiu a reiterat importanţa faptului că rezultatul evaluării Bulgariei este pozitiv. De asemenea, a subliniat că în prezent, cel mai mult contează dialogul dintre guvernul şi parlamentul olandez.

„Abia după aceea vom putea şti că care sunt paşii următori”, a spus el, citat de Agerpres.

Întrebat dacă Olanda va avea timp să ia o decizie favorabilă până la finalul anului privind veto-ul împotriva Bulgariei, ministrul a răspuns afirmativ.

 „Da, timp pentru ca parlamentul de la Haga şi guvernul olandez să ia o decizie există şi după ce această decizie este luată, putem să vedem dacă facem paşi procedurali în continuare, dar timp există”, a explicat acesta.