Începând cu data de 20 noiembrie, Suedia va interzice vânzarea de alcool în restaurante şi baruri după ora 22:00. În plus, toate localurile care vând băuturi alcoolice în această ţară se vor închide la ora 22:30, începând cu aceeaşi dată.

Acestea sunt primele restricţii adoptate de Suedia de la debutul pandemiei, până acum ţara nordică preferând doar să formuleze recomandări către cetăţenii săi.

“Ne confruntăm cu o situație care poate deveni foarte gravă. Riscăm să ajungem în poziția în care am fost în primăvară”, atrage atenţia Stefan Lofven, prim-ministrul Suediei.

Nu cu mult timp în urmă, autorităţile din 13 regiuni din cele 21 cât numără Suedia au emis recomandări pentru populație, cum ar fi evitarea contactului fizic cu persoane din afara locuinței.

Cu toate acestea, recomandările nu par să aibă efectul scontat de autorităţi. În ultima săptămână, numărul infectărilor a atins un nou record, iar spitalele se confruntă cu un număr mare de internări, relatează Digi24. Numărul pacienţilor internaţi în secţiile de Terapie Intensivă s-a dublat în Suedia în ultimele 10 zile.

De aceea, premierul Stefan Lofven a precizat că este gata să impună măsuri mai stricte pentru a limita întrunirile publice, dacă recomandările adresate cetăţenilor nu dau rezultate.

Suedia îşi schimbă abordarea din primele luni ale pandemiei

Uppsala, un oraș cu 230.000 de locuitori, aflat la o oră de mers cu mașina de Stockholm, a devenit, la finalul lunii octombrie, primul loc din Suedia care adoptă măsuri mai dure pentru a stopa încetinirea infecțiilor cu COVID-19, scria la acel moment Politico.eu.

Rezidenții au fost sfătuiți să evite transportul public și să nu socializeze cu persoane cu care nu locuiesc. Pe ușile autobuzelor au apărut afișe în care oamenii sunt îndemnați să urce „doar dacă trebuie”, iar pe coșurile de gunoi scrie: „Pericolul nu a trecut”. Restricții și măsuri similare au fost luate, așa cum amintește Politico, săptămâna trecută, în toată Europa, de la Manchester la Bruxelles și Praga. Diferența este însă că, în orșul Uppsala, lockdown-ul de acum e aproape în totalitate o decizie voluntară.

Suedia a ieșit în evidență în primele luni ale pandemiei, refuzând să impună restricții, ca în restul statelor europene. Granițele, școlile, restaurantele și întreprinderile au rămas deschise. Acum însă, Suedia deschide un nou drum, prin natura practică a abordării sale „localizate”. În Uppsala, nu există oficiali care să verifice dacă oamenii folosesc transportul public. Magazinele și restaurantele rămân deschise pentru cei care doresc să le folosească și nimic nu împiedică grupurile de oameni să se reunească. Autoritățile sfătuiesc oamenii să nu facă aceste lucruri și speră ca ei să răspundă.