Primele instituții care au nevoie de modificări semnificative pentru introducerea acesti sistem sunt băncile comerciale. Pentru aplicarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 706 din 31 august 2017, persoanele juridice plătitoare de TVA care optează pentru plata defalcată sunt obligate să își deschidă un cont bancar suplimentar în care să încaseze sumele aferente TVA pentru produsele sau serviciile vândute. Acesta este primul pas pentru toate companiile (în sistem obligatoriu de la începutul anului viitor). De asemenea, va fi necesar și un cont cu aceeași destinație la Trezorerie, cont în care vor fi virate sumele aferente bugetului.

Capital a contactat principalele instituții financiar-bancare pentru a vedea dacă au pregătit o ofertă concretă. Până în prezent doar BCR și CEC Bank au trimis oferta lor, celelalte bănci ne-au comunicat că așteaptă mai multe detalii din partea reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice.

Atât BCR, cât și CEC Bank, nu vor percepe comisioane pentru deschiderea conturile specifice plăților de TVA.

“În condițiile în care e nevoie de eficiență operațională maximă, BCR consideră că trebuie să sprijine companiile și, din acest motiv, nu va aplica comisioane pentru nicio tranzacție electronică (încasări OP, plăți OP inițiate prin Internet banking), respectiv pentru administrare/deschidere cont TVA”, au răspuns reprezentanții BCR la solicitarea Capital.

“Pentru a aplica în mod eficient prevederile Ordonanței nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, clienții noștri vor avea la dispoziție Contul de TVA de la CEC Bank, prin care pot derula facil și în condiții avantajoase de costuri operațiunile dispuse de noua legislație”, a declarat Radu Grațian Ghețea, presedinte -director general CEC Bank, într-un comunicat remis presei.

Oferta BCR

– Zero lei comision la deschiderea unui cont
– Zero lei la incasarile prin OP. In schimb, incasarile prin cec sau bilet la ordin se practica un anumit comision (deoarece implica o operatiune manuala din partea bancii)
– Zero lei comision de administrare
– Zero lei la plata online (se aplica doar comisionul Transfond pentru platile interbancare)
– Pentru depunderea de OP-uri la ghiseu se aplica comisionul existent deja pentru ordinele de plata pe suport hartie (comisionul nu este zero deoarece implica o operatiune manuala din partea bancii)

 

“Legea permite comisionarea din contul de TVA. Companiile trebuie să se asigure, că și pentru un cont curent, că plata de transfer la buget are suficient sold pentru suma plății și comisioane, prin eventuala completare a sumei necesare din contul curent. BCR a ales să deschida conturile de TVA la cererea companiilor până pe 15 octombrie, urmând ca apoi să se deschida automat pentru toți clienții persoane juridice, fără a fi nevoie de o cerere suplimentara din partea companiilor.”, ne-au transmis reprezentanții băncii.

Oferta CEC BanK

CEC Bank anunță că noile conturi de TVA, destinate clienților persoane juridice impozabile înregistrate în scop de TVA, vor fi disponibil clientilor ulterior datei de 1 octombrie 2017, conform reglementarilor naționale.

Contul de TVA prezinta multiple beneficii:
-comision 0 de deschidere si inchidere de cont;
-comisioane 0 la incasari intra si interbancare;
-comision 0 la plati decontate in sistem intrabancar si comisioane reduse cu 50% la platile interbancare efectuate prin intermediul CEC Bank Mobile Banking si Internet Banking CEConline;
-comision 0 pentru depunerile in numerar efectuate de persoanele autorizate;
-comision 0 de administrare in cazul clientilor care achizitioneaza sau detin Pachetul IMM CEC Bank, prin includerea in mod gratuit a contului in pachet.

CEC Bank reamintește că persoanele impozabile inregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, conform prevederilor Ordonanței, au obligația să deschida și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA. Mai mult, conform articolelor 23 și 24, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează pentru plata defalcata a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 beneficiază de o serie de facilități