Primul tweet: „Am citit că, ieri, în Lombardia, au existat 32 de decese cauzate de COVID. Cu toate acestea, nu se știe unde, în ce provincie, deoarece Regiunea nu mai comunică datele defalcate. Din momentul în care am raportat că decesele reale au fost mult mai multe decât cele „oficiale”, aceasta a secretizat datele pe provincii. Nu mai sunt comunicate nici măcar datele persoanelor vindecate, chiar dacă ar fi important să se înțeleagă că în prezent există mai puțini oameni bolnavi. Sper ca noul director general Marco Trivelli să înceapă de aici, de la date și de la transparență. Adaug că nu ne mai sunt comunicate, pentru fiecare municipalitate în parte, nici datele persoanelor rezultate pozitive la COVID”.

Răspunsul oferit din partea regiunii

Regiunea a răspuns imediat printr-un comunicat în care subliniază că afirmațiile „nu sunt adevărate” și, mai ales, că nu au „niciun fundament”. Potrivit consiliului regiunii Lombardia, „difuzarea datelor privind Coronavirusul de către regiune autorităților medicale și mass-mediei nu s-a schimbat și continuă să fie aceeași. A susţine, pentru a alimenta controversele politice și fără niciun feedback veridic, că Regiunea a „secretizat” datele nu îi onorează pe cei care reprezintă instituțiile, potrivit lastampa.it

Cu toate acestea, deja din martie, primarul din Bergamo a denunțat lacunele din comunicarea oficială a datelor, vorbind despre „multe persoane care au murit de coronavirus, în special în căminele de bătrâni, dar și de persoane care s-au stins în propriile case, toate aceste decese nefiind comunicate oficial”.