Situația devine critică din cauza COVID. Există riscul de a se intra din nou în lockdown? Primarul Berlinului, Franziska Giffey, a dat detalii importante pe acest subiect. Edilul a spus că nu vede vreun motiv pentru a impune în prezent un nou lockdown în capitala Germaniei. Cu toate acestea, ea a arătat că nu poate exclude ca o astfel de măsură să fie necesară pe viitor, informează dpa.

Franziska Giffey a preluat funcţia de primar al Berlinului luna aceasta. Ea a susținut că este important să se înregistreze un echilibru între a menţine viaţa publică şi a asigura ca infrastructura sanitară a oraşului să nu fie supraaglomerată.

„Munca noastră ca politicieni este de a reacţiona foarte, foarte repede la situaţia care se schimbă”, a spus politiciana social-democrată. Aceste declarații au fost făcute după o vizită a edilului la o secţie de terapie intensivă la spitalul Charite din Berlin.

Dacă situaţia se va înrăutăţi, va trebui să reacţionăm

„Încă mai cred – chiar şi după discuţia de astăzi – că nu suntem în punctul de a introduce un lockdown„, a spus Giffey. Ea a ținut să adauge un aspect extrem de important. Potrivit acesteia, „dacă situaţia se va înrăutăţi, va trebui să reacţionăm”.

Berlinul este capitala Germaniei şi unul dintre cele 16 landuri federale. La fel ca în alte câteva landuri, autorităţile au impus marţi restricţii privind numărul de persoane ce pot participa la întâlniri private, au închis cluburile şi marile evenimente sportive pentru spectatori, pentru a încetini răspândirea variantei Omicron.

„Vom analiza foarte atent dacă e nevoie de alte restricţii în zilele următoare”, a afirmat Giffey, după ce s-a întâlnit cu personalul celui mai cunoscut spital din Berlin.

Se iau măsuri pentru vaccinarea cu doza a patra

Au existat temeri că varianta Omicron a COVID ar putea cauza o reducere critică de personal în spitale. Însă Heyo Kroemer, directorul executiv al spitalului Charite, a declarat că rata de îmbolnăvire printre angajaţi este în prezent la aproximativ acelaşi nivel ca înainte de pandemie.

Trebuie spus că în urmă cu câteva zile Ministrul Sănătății din Germania, Karl Lauterbach, a spus că vaccinarea cu a patra doză de ser anti-COVID este necesară pentru combatarea epidemiei provocată de coronavirus. Recomandarea sa vizează în special contextul actual, când noua tulpină Omicron a început să se răspândeacă. Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a informat că Germania a comandat deja 80 de milioane de doze de ser anti-covid, dezvoltate de Biontech pentru Omicron. Fiolele de vaccin urmează să sosească în aprilie 2022.