Ministrul Mediului, Barna Tanczos ia atitudine după explozia de la Petromidia, în contextul în care este vorba despre o instalaţie reglementată de Directiva SEVESO, se arată într-o postare publicat de MMAP pe pagina sa de Facebook.

Mai exact, potrivit sursei citate, în acest moment, incendiul din cadrul instalaţiei este izolat şi stabilizat, echipele interne şi externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp.

În același timp, Ministerul Mediului mai semnalează că, încă de la izbucnirea deflagraţiei, specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa au monitorizat continuu compuşii organici volatili pe amplasament.

În acest context, ministrul Barna Tanczos şi-a întrerupt vizita de lucru din judeţul Bistriţa-Năsăud şi s-a aflat în contact permanent cu echipele din teren.

De menționat este faptul că, în urma măsurătorilor, s-a constatat că la staţia CT3, situată la Năvodari Tabără, s-au înregistrat valori crescute la indicatorii monitorizaţi, fără a se atinge valorile limită. Totodată, la staţia CT 6, în Năvodari centru, nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiilor. Valori similare au fost înregistrate şi de măsurătorile realizate cu echipamentele mobile ale laboratorului APM CT.

Ce a descoperit Ministerul Mediului 

„Valorile mici înregistrate se datorează circulaţiei aerului, potrivit modelărilor realizate de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Astfel, la ora 13:00, circulaţia aerului era relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălţimi de peste 30 – 40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcţie predominant nord-vestică.

Ulterior, circulaţia aerului a continuat să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluţia norului de fum a fost de uşoară deplasare către est – sud-est (spre mare). Actualizarea informaţiilor meteorologice la ora 15:00 arată aceleaşi condiţii de vânt slab cu viteze de până la 15 km/h, din sector predominant nord – vestic – vestic”, subliniază reprezentanţii MMAP.

De menționat este faptul că, în momentul de față, echipele de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu sunt la faţa locului şi aşteaptă lichidarea incendiului pentru a putea demara controlul privind impactul produs asupra mediului.

În urma exploziei urmate de incendiu, Planul Roşu de Intervenţie a fost activat, localnicii fiind alertaţi prin mesaj RO-ALERT despre degajările mari de fum.

Amintim faptul că, potrivit șefului DSU, Raed Arafat, incendiul de la Petromidia a făcut cinci victime. O personă a decedat, două au fost rănite ușor, iar două au suferit arsuri mai grave.