Românii sunt buni la IT, toată lumea ştie lucrul acesta, dar niciunul  nu a creat o aplicaţie atât de interesantă pentru smartphone-uri cu care să cucerească planeta. O echipă formată din trei români şi-au propus tocmai acest lucru, iar aplicaţia se numeşte iRewind.

Bogdan Mănoiu, 33 ani, Andrei Pitiş, 40 de ani şi Mihai Nicolescu, 39 ani sunt oamenii din spatele iRewind, o aplicaţie prin care îţi poţi înregistra evoluţiile sportive sub forma unor clipuri video filmate din unghiuri diferite, pe care le poţi vedea apoi direct pe smartphone-ul tău. Aplicaţia a fost lansată în ţara noastră pe pârtia de la Clăbucet sosire, în parteneriat cu Orange Romania. Cei trei au gândit aplicaţia şi compania în sine să fie globală sau deloc. Dar, cum a început totul?

Cum a apărut iRewind

Ideea iRewind i-a aparţinut lui Bogdan Mănoiu. Povestea sa pe scurt este următoarea: a făcut liceul în Franţa, a terminat facultatea în Anglia, după care s-a întors în România şi s-a angajat la ANRE. Aici a lucrat un an de zile, apoi s-a angajat la Coca Cola, unde a lucrat doi ani. A renunţat la Coca Cola preferând să îşi deschidă un restaurant, pe care l-a vândut ulterior. A urmat un job de doi ani în domeniul petrolier şi o serie de investiţii în imobiliare. “Am ridicat o clădire de birouri în piaţa Operei pe care am închiriat-o în totalitate şi care acum îmi permite să mă concentrez pe alte afaceri”, spune Mănoiu.

Prima idee avută şi pusă în practică este iRewind. “Eram la schi, la Azuga, şi soţia ma ruga să mă filmez să le arăt copiilor. L-am pus pe un prieten să mă filmeze, dar nu a ieşit. Mi-am zis că e problemă cu camera din telefon, așa că mi-am comandat o cameră din SUA, cu stabilizare de imagine. Camera a ajuns, dar când m-am dus la schi nu era zăpadă, pârtia era plină de pietre. Prima oară când am folosit camera a fost la 2.000 de metri altitudine, dar la temperatura de acolo, de sus, a înghețat instantaneu. Şi mi-am zis că trebuie să fie o soluţie să te poţi filma pe pârtie. Și așa mi-a venit ideea i-Rewind”, povesteşte Mănoiu.

“Nefiind tehnic, primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi caut un partener. Am discutat cu multe firme şi mulţi oameni tehnici. Toţi spuneau că este foarte scump şi greu de realizat. L-am cunsocut apoi pe Mihai Nicolescu, care mi-a zis că este plauzibil. Mi-a plăcut atitudinea lui. Şi aşa ne-am apucat de lucru. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să patentăm ideea. Ne-am luat avocaţi din Elveţia şi am patentat tot, de la idee, la metoda de captură şi la editare”, îşi aminteşte Mănoiu.  
Planuri de cucerire a lumii
Prima companie care a crezut în iRewind a fost Orange. Aplicaţia a fost lansată pe pe pârtia de la Clăbucet. Schiorii care se dau aici nu trebuie decât să îşi descarce aplicaţia din Google Play sau Apple Store şi să schieze. Atunci când se află în zona de acţiune a camerelor video, aceştia sunt filmaţi. Rezultatul este un film HD, la care doar utilizatorul are acces. Pe pârtie au fost montate 10 camere conectate atât prin cablu cât şi prin Wi-Fi. Potrivit lui  Mănoiu, aplicaţia are mii de utilizatori, care au descărcat zeci de mii de filme.

“Noi credem că toată lumea va utiliza această aplicaţie. Am început cu schi, dar vor urma fotbal, golf, tenis, skateboard, karting. Noi avem un plan să ajungem în Austria, Franţa etc. Veniturile şi profitabilitatea sunt cu totul altele decât dacă ne-am axa doar pe România. Obiectivul nostru este să executăm cât mai multe sporturi”, spune Mănoiu. În ceea ce priveşte investiţia, aceasta se ridică la 300.000 de euro. “Dacă ne oprim în clipa de faţă din investiţii şi ne apucăm să exploatăm ceea  ce avem putem să generăm suficient venit pentru a ne acoperi cheltuielile. Obiectivul nostru e diferit, e acela de a cuceri lumea”, spune Mănoiu. Compania are în prezent 12 angajaţi, dar este în continuă expansiune. „Ne căutăm parteneri şi discutăm cu toată lumea. În prezent căutăm să facem o rundă de finanţare pentru a ne asigura dezvoltarea”, încheie acesta.  

Echipa iRewind

Bogdan Manoiu, 33 de ani. „Am idei foarte multe. Aş putea să vorbesc două zile despre ele. Ideile sunt ieftine, secretul e în execuție, în felul cum le pui în practică”.

Mihai Nicolescu, 39 de ani. „Mi-a plăcut dintotdeauna calculatoarele. În facultate lucram ca programator. Mi-am făcut o firmă IT la Buzău şi lucrez cu firme din Austria. Din clipa în care am auzit de idee, m-am gândit doar cum să o pun în practică”

Andrei Pitiş, 40 de ani. A fost country manager la Ixia, o companie IT din SUA. “Am crescut compania de la 30, la peste 200 de oameni, după care mi-am dat demisia ca să pot să mă concentrez pe investiţii în firme de tehnologie şi să ajut start-up-uri. Am co-fondat împreună cu Radu Georgescu şi Bogdan Iordache TechAngels, prima reţea de investitori privaţi în startupuri tehnologice din România. Am investit  şi în Clever Taxi. La iRewind sunt implicat foarte activ. Cred foarte mult în acest produs”.