Prezența cetățenilor români în funcții de conducere europene este foarte redusă

Constatările respective sunt prezeznte într-o scrisoare semnată de europarlamentarii români și adresată atât președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, potrivit informațiilor transmise de cursdeguvernare.ro

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte funcții de conducere este, de asemenea, foarte redusă”, este menționat în scrisoare.

Scrisoarea semnată de europarlamentarii români

„De asemenea, nu există niciun român care să ocupe o funcție de conducere în sediul central al Serviciului de Acțiune Externă, iar cifrele arată o reprezentare slabă la nivelul delegațiilor UE în lume. Și toate acestea, în condițiile în care România este a șasea țară a Uniunii ca mărime demografică. (…) De vină pentru această situație ar fi, potrivit acestora, strategia deficitară de resurse umane a Comisiei, care nu se îngrijește ca toate statele să fie reprezentate în mod echitabil.

Dar acesta e un adevăr care este exprimat pe jumătate și care scapă de responsabilitate acele instituții românești care ar fi trebuit să aibă o politică de plasare a românilor în funcții-cheie la Bruxelles. (…) Nemulțumirea europarlamentarilor români față de activitatea direcției generale de resurse umane a Comisiei Europene ascunde sub preș și faptul că atunci când se negociază funcțiile importante la fiecare cinci ani, negociatorii români au în vedere numai portofoliul de comisar și câteva poziții la nivelul comisiilor din Parlamentul European (președinte, vicepreședinte), scăpându-le cu totul prezența românilor la nivelul conducerii secretariatului general al Comisiei, în cabinetele comisarilor și, mai ales, a direcțiilor generale, adică în acele entități care elaborează politicile europene”, este scris într-un fragment din scrisoarea respectivă, conform sursei menționate.