Conform Reuters, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au închis la 79,04 dolari pe baril, în declin cu 2,17 dolari sau cu 2,4%, în timp ce contractele futures West Texas Intermediate au coborât cu 1,82 dolari sau 2,4%, până la 74,29 dolari pe baril.

Rezerva Federală a SUA a indicat că va creşte în continuare ratele dobânzilor anul viitor, chiar dacă economia alunecă către o posibilă recesiune.

De asemenea, Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană au majorat la rândul lor ratele dobânzilor, pentru a combate inflaţia.

”Discuţiile au devenit dintr-o dată numai despre distrugerea cererii în faţa unei recesiuni”, a declarat Robert Yawger, directorul pentru contracte futures în domeniul energiei la Mizuho.

Ambele benchmark-uri au crescut însă pe ansamblul săptămânii, ajutate de creşterile înregistrate în primele trei zile.

Contractele futures Brent au înregistrat cele mai mari câştiguri săptămânale de la începutul lunii octombrie, dar aceste câştiguri urmează după cea mai mare pierdere săptămânală consemnată din august.

Prețurile petrolului au scăzut joi cu peste 2%

Joi, prețurile petrolului au scăzut joi cu peste 2%, din cauza aprecierii dolarului şi creşterii dobânzilor. După ce au crescut timp de trei zile consecutiv, contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,49 dolari, sau cu 1,8%, până la 81,21 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,17 dolari, sau cu 1,5%, până la 76,11 dolari pe baril.

”Preţurile ţiţeiului au scăzut pe măsură ce… riscurile de recesiune globală au crescut după ce o serie de bănci centrale au oferit o nouă rundă puternică de înăsprire a politicilor monetare, a explicat firma de date si analize OANDA.

Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a declarat miercuri că banca centrală a SUA va creşte în continuare ratele dobânzilor, anul viitor, chiar dacă economia va  aluneca către o posibilă recesiune.

Mai mult, indicii bursieri americani au scăzut puternic, joi, deoarece afirmaţiile Rezervei Federale referitoare la înăsprirea prelungită a politicii monetare au înăbuşit speranţa că ciclul de creştere a ratelor dobânzilor se va încheia în curând. Piaţa a fost influenţată negativ şi de datele privind scăderea vânzărilor cu amănuntul din SUA.