Prețul uraniului a explodat! Protestele din Kazahstan au dus la o creștere neașteptată

Prețul uraniului a crescut extrem de mult din cauza protestelor din Kazahstan. Protestele, cele mai ample din ultimii 30 de ani, au determinat autoritățile să întrerupă rețelele de comunicații și au restricționat călătoriile, scrie Bloomberg.

Pe acest fond, cotațiile uraniului au crescut cu aproape 8 procente în cursul zilei de miercuri, ajungând la 45,25 dolari pentru o livră, respectiv 0,45359237 kilograme, asta în timp ce, în cursul zilei de marți, prețul era de 42 de dolari. De asemenea, situația din Kazahstan ar putea crește dependenţa de alţi furnizori, astfel că s-au apreciat acţiunile companiilor de uraniu din America de Nord şi Australia.

Președintele firmei UxC LLC, Jonathan Hinze, spune că ”este ca şi cum Arabia Saudită ar avea probleme cu producţia de petrol. Chiar dacă în prezent nu există lipsuri în aprovizionare, există posibilitatea de a apărea o criză de aprovizionare şi asta influenţează acum tranzacţiile”.

Prețul uraniului este în creștere din septembrie 2021

Încă din luna septembrie a anului trecut, prețul uraniului a început să crească, iar în ultimele luni cotațiile au înregistrat un avans de 24%. Acest lucru se poate pune pe seama faptului că investitorii mizează pe faptul că energia nucleară va cunoaşte o relansare pe măsură ce guvernele renunţă la combustibilii fosili.

Chiar dacă prețurile au crescut, nu se poate pune problema de o criză a uraniului sau de închiderea unor centrale nucleare. Presa internațională notează că spre deosebire de termocentrale, care funcționează pe petrol sau gaze naturale, centralele nucleare pot continua să funcționeze chiar dacă întârzie livrarea combustibilului pentru că multe au stocuri pentru mai mulţi ani.

În plus, cel puţin o parte din operaţiunile miniere din Kazahstan se derulează în continuare. De exemplu, activitatea firmei Katco, un joint venture între NAC Kazatomprom JSC şi grupul francez Orano SA, nu este suspendată la acest moment iar mina de uraniu este la mare distanţă de zonele unde au loc proteste, a precizat un purtător de cuvânt de la Orano.