Cele mai cautate sunt terenurile din statiunile de pe Valea Prahovei si din comunele din apropierea Capitalei, precum Snagov, Ghermanesti, Peris, Tancabesti si Mogosoaia. Ca dimensiuni, oferta de terenuri este extrem de variata: de la parcele mici, de cateva sute de metri patrati, pana la suprafete uriase, adevarate domenii, de peste 5.000 mp. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat pretul este mai mic.
Pe Valea Prahovei, preturile cresc progresiv, o data cu departarea de Bucuresti si apropierea de Brasov. Incepand cu localitatile Cornu, Breaza si Comarnic, aproape toate poienile si zonele insorite, cu acces la sosea sau nu, sunt ingradite si parcelate. De la o saptamana la alta apar tot mai multe panouri cu anunturi de vanzare. „Infrastructura este relativ buna in localitatile Cornu si Breaza, si aici ma refer la caile rutiere, apa potabila, curent electric, gaze, telefonie digitala si sistemul de cablu TV”, afirma Catalin Briscariu, evaluator imobiliar la firma de consultanta Alo Montan. „Preturile reale de tranzactionare ale terenurilor sunt accesibile si variaza intre doi USD/mp si opt USD/mp, ceea ce-i confera zonei un potential imobiliar ridicat. Clima acestor localitati este blanda, iar distanta de numai 100 kilometri de Capitala le face ideale pentru case de vacanta”, adauga expertul imobiliar.
La zece kilometri mai spre Brasov, in recunoscuta statiune Sinaia, preturile pentru terenuri urca vertiginos si sunt accesibile doar celor care isi permit investitii de peste 50.000 USD, sustine domnul Briscariu. Preturile cerute de proprietari sunt de la 15 USD/mp, la 70-80 USD/mp si chiar peste o suta, dar parcelele se vand de cele mai multe ori cu preturi de pana-n 35 USD/mp. Cea mai scumpa zona este Furnica, in apropierea Castelului Regal. Tot preturi mari sunt si in statiunile Predeal si mai nou Azuga, cu zona Sorica, din apropierea partiei de schi. In aceasta zona, casele noi sunt cel mai adesea construite din lemn si mai exista multe terenuri de vanzare. Valoarea lor incepe de la 12 USD/mp si ajunge la 50 USD/mp pentru terenuri mici, din imediata apropiere a partiei.
In general, la munte, preturile terenurilor se mentin la nivelul anului trecut. Nu acelasi lucru se poate se spune despre terenurile la mare, unde preturile sunt in scadere, iar cererea la cumparare din ce in ce mai mica. In statiunea Jupiter, de exemplu, este scos la vanzare un teren de 6.000 mp, cu restaurant construit pe o suprafata de 1.200 mp. Viitorul proprietar ar putea construi aici un intreg complex de case de lemn, pe care le-ar putea apoi inchiria pe timpul sezonului estival, afirma Ioan Ududec, director al agentiei imobiliare Elion, din Constanta.
O casa de vacanta este ideal sa fie construita la munte sau la mare, dar nu este obligatoriu. Tot mai multi oraseni cu bani isi construiesc casute de vacanta, cu gazon in curte si flori aduse in ghivece de la supermarket si sadite apoi in gradina si cu nelipsitul gratar. Astfel, pe langa zonele de vile din cartierele marginase, au aparut, ceva mai la distanta, in comune limitrofe, asezate la marginea unor lacuri sau la liziera padurilor, sute de case noi, cu mansarda, medii ca marime, construite din lemn sau din caramida. Langa Bucuresti, in toate comunele din partea impadurita de nord se gasesc terenuri de vanzare, iar preturile sunt cuprinse intre doi si zece USD/mp si difera in functie de amplasament si de utilitati. Rubricile de mica publicitate din marile cotidiene abunda in anunturi de genul „vand teren, peisaj deosebit…” sau „vand teren superb, deschidere padure…”