Miercuri seară, la bursa ICE Futures din New York, cotaţia sucului de portocale cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 5,2%, până la 1,2745 livra, în condiţiile în care în opt şedinţe preţul a crescut cu 21%. Definiţia obişnuită a unei pieţe de tip 'bull' este o creştere de 20%.

'Unul din motivele acestei creşteri este raportul de săptămâna trecută. În plus, sunt investitorii care îşi iau poziţii înaintea sezonului de iarnă', a declarat Jack Scoville, vicepreşedinte la Price Futures Group în Chicago.

Potrivit prognozelor publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Agriculturii (USDA), în sezonul care se va încheia la 30 septembrie 2016, Florida va produce 80 milioane de cutii de portocale, cel mai scăzut nivel de după 1964, cu 17% mai puţin decât cele 96,8 milioane cutii produse în sezonul precedent. Înainte de publicarea estimărilor USDA, analiştii intervievaţi de Bloomberg mizau pe o producţie de 93,46 milioane cutii. O cutie are 90 de livre sau 41 de kilograme.

Răspândită de o insectă din Asia denumită citrus psyllids, descoperită în Florida în urmă cu un deceniu, boala dragonului galben a dus la pierderea unor culturi întinse pe o suprafaţă de cel puţin 100.000 de acri şi la diminuarea veniturilor cu 3,6 miliarde de dolari după 2007.

Brazilia este cel mai mare producător mondial de portocale, urmat de SUA, iar Florida este statul american cu cea mai mare producţie.

SURSA: Agerpres