Prețurile sucului de portocale ating noi maxime record

Prețurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record, determinând industria să adopte măsuri de criză și forțându-i pe unii producători să exploreze alternative, conform unui raport CNBC. Creșterea rapidă a prețurilor în ultimii ani este parțial cauzată de scăderea producției din Florida, principalul producător de suc de portocale din SUA, și de condițiile meteorologice extreme în Brazilia, cel mai mare producător și exportator de suc de portocale din lume.

Contractul de referință pentru suc de portocale concentrat înghețat, tranzacționat la Intercontinental Exchange din New York, a atins 4,77 USD pe livră (453 grame), aproape dublu față de prețul de acum un an.

Producătorii se adaptează la noile realități

Harry Campbell, analist al pieței de mărfuri la Mintec, a explicat că această creștere a prețurilor a forțat producătorii să ajusteze rețetele, reducând cantitatea de suc de portocale în favoarea altor sucuri, precum cel de pere, mere sau struguri.

„Mulți dintre ei vor schimba cantitățile de suc pe care le pun în amestecurile lor pentru a reduce sucul de portocale și pentru a crește ponderea altor sucuri, cum ar fi sucul de pere, sucul de mere, sucul de struguri, astfel încât să fie mai puțin dependenți de sucul de portocale”, a declarat Campbell.

Campbell a mai adăugat că situația pare să fie una de lungă durată. El a menționat că unii jucători de pe piața sucurilor de portocale au observat deja o scădere semnificativă a cererii de la an la an, sugerând că modificările în mixurile de sucuri sunt o măsură pe termen lung pentru a menține viabilitatea economică.

„Se pare că această [situație] va fi pe termen lung”, a spus Campbell.

Impactul schimbărilor climatice asupra producției

Fundecitrus, un centru de cercetare din Brazilia, a avertizat că căldura excesivă din Brazilia de anul trecut a afectat grav producția de portocale. În raportul său din 10 mai, organizația a estimat o producție de 232,4 milioane de cutii de portocale pentru sezonul 2024-2025, o scădere de 24% față de ciclul anterior.

Analiștii susțin că Brazilia produce în mod obișnuit aproximativ 300 de milioane de cutii de portocale pe ciclu, dar schimbările climatice au redus dramatic această producție. Valurile intense de căldură din septembrie până în noiembrie au afectat fazele critice de înflorire și formare timpurie a fructelor, reducând substanțial producția.

Pe lângă schimbările climatice, o boală a citricelor cunoscută sub denumirea de înverzire a copacilor, care duce la fructe amare și slăbite, a afectat negativ culturile de portocale. Analiștii avertizează că această problemă va continua să afecteze plantațiile de portocali la nivel global.

„Prețurile sucului de portocale cresc din cauza celor trei motive: secetă, boală [și] cerere. Când majoritatea oamenilor se gândesc la producția de suc de portocale, se gândesc la Florida și California. De fapt, Brazilia este cel mai mare producător de portocale și suc de portocale”, a declarat Dave Reiter, comerciant la Reiter Capital Investments LLC, pentru CNBC prin e-mail.

Reiter a mai spus că majoritatea producției de suc de portocale din Brazilia are loc în Sao Paulo și Minas Gerais. Aceste două zone s-au confruntat cu probleme meteorologice și boli în ultimii ani.

Perspective și provocări viitoare

Dave Reiter, comerciant la Reiter Capital Investments LLC, a explicat că prețurile sucului de portocale cresc din cauza combinării a trei factori principali: secetă, boală și cerere.

„Când majoritatea oamenilor se gândesc la producția de suc de portocale, se gândesc la Florida și California. De fapt, Brazilia este cel mai mare producător de portocale și suc de portocale”, a declarat Reiter pentru CNBC.

Reiter a menționat că majoritatea producției de suc de portocale din Brazilia are loc în Sao Paulo și Minas Gerais, două zone care s-au confruntat cu probleme meteorologice și boli în ultimii ani.