Preţul reprezintă minimul stabilit în cadrul acordului preliminar din iulie. ‘Acordul a fost semnat. Acum trebuie aprobat de acţionarii VBI’, a declarat sursa.

Reprezentanţii Sberbank şi Volksbanken nu au comentat informaţia.

La mijlocul lunii trecute, ÖVAG şi OAO Sberbank, cel mai mare grup bancar din Rusia, au semnat un acord de principiu cu privire la vânzarea Volksbank International (VBI), exceptând însă operaţiunile din România. Semnarea contractului de cumpărare, programată iniţial pentru sfârşitul lunii iulie, a trebuit să fie amânată în condiţiile în care negocierile nu s-au finalizat încă.

ÖVAG deţine 51% din acţiunile VBI, ceilalţi doi acţionari sunt grupul bancar francez Banque Populaire Caisse d’Epargne şi grupul german DZ Bank/WGZ Bank, care deţin fiecare o participaţie de 24,5% din acţiunile VBI.

Decizia Sberbank de a achiziţiona VBI vine ca urmare a eforturilor băncii ruse de a se extinde în Europa.

De asemenea va ajuta Volksbanken, care nu a trecut testele de stres, să-şi majoreze capitalul deoarece banca asutriacă încearcă să achite ajutorul de stat primit în timpul crizei financiare.

Volksbanken a anunţat săptămâna trecută că este puţin probabil să plătească dividende pentru 2011, crescând astfel perspectivele de a deveni a treia bancă austriacă naţionalizată.

Sberbank, cu active de peste 310 miliarde de dolari, operează de asemenea în Kazahstan, Belarus şi Ucraina, fiind interesată să intre şi pe pieţele din Turcia şi Polonia.

Pentru subsidiara VBI din România, ÖVAG trebuie să caute un cumpărător separat. În România, Volksbank a înregistrat o pierdere de 153,4 milioane euro, în 2010. Costurile cu provizioanele de risc s-au dublat, din cauza numărului mare de clienţi care nu şi-au mai putut plăti ratele la credit, ceea ce a făcut să crească puternic cheltuielile băncii.