Prețul petrolului a scăzut miercuri la nivel mondial cu peste 3 dolari, adică cu peste 2%,  după ce piețele au ajuns să fie îngrijorate de o scădere a cererii din cauza faptului că Rezerva Federală a SUA a decis majorarea dobânzii monetară cu trei sferturi de punct procentual.

Prețul petrolului la nivel mondial a scăzut miercuri

Astfel, contractele futures pentru petrolul Brent pentru luna august au scăzut cu 2,7 dolari, sau 2,2%, la 118,51 dolari pe baril, asta după ce au coborât până la 117,75 dolari. De asemenea, țițeiul american West Texas Intermediate pentru iulie a scăzut cu 3,62 dolari, sau 3,04%, la 115,31 dolari pe baril, după ce a coborât până la un minim de 114,60 dolari.

Între timp, producția de țiței din SUA, care a stagnat în mare parte în ultimele luni, a crescut ușor cu 100.000 de barili pe zi săptămâna trecută, ajungând la 12 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, conform datelor Administrației pentru Informații în domeniul Energiei din SUA.

De asemenea, datele mai arată o creștere a stocurilor de țiței și a stocurilor de distilate din SUA, în timp ce benzina a înregistrat o scădere surprinzătoare, pe fondul sezonului de condus de vară. Totuși, americanii sunt speriați după ce prețurile la combustibil au explodat pur și simplu în orașele americane.

Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 0,75 de puncte procentuale

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 0,75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată. De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni.

Practic, vorbim de cea mai mare majorare a dobânzii de către banca centrală americană din 1994 încoace a determinat și creșterea dolarului, indicele dolarului urcând la cel mai ridicat nivel din 2002 încoace. Un dolar mai puternic face ca petrolul în dolari americani să fie mai scump pentru deținătorii de alte monede, reducând cererea.

Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

„Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.

În același timp, Banca Centrală Europeană a promis miercuri un nou sprijin și un nou instrument pentru a tempera o prăbușire a pieței care a alimentat temerile legate de o nouă criză a datoriilor în sudul zonei euro, dar pare să fi dezamăgit investitorii care așteptau măsuri mai îndrăznețe.