Mi-am petrecut ultimii 20 de ani încercând să înțeleg ce e rău și ce e bine. De cele mai multe ori, în afara propriei mele vieți, cu generozitatea și curiozitatea specifică jurnalistului. Am încercat să găsesc rețeta, formula, principiile după care funcționează societatea, afacerile, viața. Am crezut că este important să știi despre ce vorbești și că lauda de sine este specifică doar celor lipsiți de fapte care să vorbească în locul lor. Firește, după fiecare dintre etapele cunoașterii, cea care m-a așteptat în dreptul liniei de sosire a fost Deziluzia sau sora ei un pic recalcitrantă, Indignarea. Și concluzia aceea dintr-un cântec contemporan: „nu ne-am născut în locul potrivit!“. Fiindcă nimic din ceea ce descopeream nu era așa cum ar fi trebuit să fie.

Antreprenoriatul, cu tot bagajul psihologic pe care-l implica acest drum, este singura soluție pe care am găsit-o eu pentru o viață împlinită. Nu încerc să spun că este formula fericirii. Nu recomand asta oricărui individ. Este, pur și simplu, decizia și opțiunea mea personală. Iar atunci când devin evanghelistul inițiativei private, o fac doar pentru cei care simt în același registru cu mine. Fără aere de superioritate și total lipsit de condescendență față de cine înțelege să-și trăiască viața după alte principii. Dar, singura certitudine pe care o poți avea este faptul că nu există certitudini. Ah, și da, că mereu vor exista niște taxe de plătit, sub o formă sau alta. De aceea, a căuta mereu și mereu formula de mai mare, mai repede, mai bine, mai mult este singura atitudine care mi se pare câștigătoare.

M-am gândit la cele de mai sus în contextul recentei lansări a candidaturii la președinție a lui Victor Ponta. Privind pe ecranul computerului un filmuleț cu niște oameni purtând șepci roșii, care își manifestă liber stupiditatea, incultura și lipsa de informare întru lauda tânărului campion la decizii economice proaste. (Când zic proaste, mă refer la perspectiva mediului de afaceri, nu la cea a prietenilor și apropiaților de putere.) Și, în loc să-mi fac cruce și să-mi scuip în sân, evitând în ultima clipă tentația de a mai trage o înjurătură la adresa unui electorat inapt de a face alegeri corecte pentru propria bunăstare, am avut o revelație. Nu există doar o singură soluție la fiecare problemă. De cele mai multe ori, există mai multe. Așa că, în loc să ne gândim cum ar trebui să fie lucrurile (optica pe care o asociez mereu cu psihologia angajatului nemulțumit), poate ar fi mai bine să ne stoarcem creierii cum am putea să folosim situația existentă în favoarea noastră. Iar formula din urmă este cea pe care o asociez mereu cu atitudinea antreprenorului.

Așa că, văd posibile două alternative pentru contracandidații lui Ponta la prezidențiale: fie reușesc să-i aducă la vot pe cei care iubesc adevărul, fie îi mint mai cu talent pe cei pe care nu-i deranjează minciuna. Oricare ar fi, însă, decizia prezidențiabililor, va câștiga cel care va avea cel mai tentant pachet din acestă piață. Dacă va face diferența marketingul, prețul, canalele de distribuție sau atributele produsului este mai puțin important. În cel mai pur spirit antreprenorial, va trebui să acceptăm că cel care va învinge este cel care a fost mai bun.

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial Capital