Art. 98 alineat 1 din Constituţie prevede că, dacă preşedintele este suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
Referendumul național va avea loc în data de 29 iulie.
Traian Băsescu a mai fost suspendat din funcţie şi 19 aprilie 2007. Decizia de atunci a Legislativului, luată cu 322 de voturi "pentru" şi 108 "împotrivă" din cei 430 de parlamentari prezenţi, a condus pentru prima dată în istoria post-decembristă la organizarea unui referendum prin care cetăţenii cu drept de vot au fost chemaţi la urne să se pronunţe dacă îl mai doresc preşedinte pe Traian Băsescu.

În urma referendumului din 19 mai, 74,48% dintre participanţii la vot, respectiv 6.059.315 de persoane, au votat împotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar 24,75%, adică 2.013.099 de persoane, au votat pentru demiterea acestuia.
Potrivit cererii de suspendare, întocmită de USL, Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc şi, prin încălcări repetate ale Constituţiei, să îndrepte regimul politic către unul prezidenţial de conducere unipersonală, în care preşedintele decide totul, prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale.

Documentul arată că cel mai important lucru este faptul că acţiunile lui Traian Băsescu “nu doar că au fost în afara Constituţiei şi au fost lipsite de legitimitate democratică, dar au şi avut drept consecinţă scăderea nivelului de trai al populaţiei şi aruncarea ţării într-o criză economică profundă şi prelungită”.

"Perseverenţa dlui Băsescu în a încălca Legea fundamentală, prin repetarea unor fapte abuzive şi care afectează grav funcţionarea democratică a statului de drept, demonstrează o atitudine iremediabilă a acestuia, ceea ce ne îndreptăţeşte să solicităm suspendarea lui din funcţie", susţin iniţiatorii documentului, care apreciază că cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea să se pronunţe prin referendum asupra continuării sau nu a mandatului lui Traian Băsescu.