Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe ambasadorul Germaniei la București, în semn de apreciere a contribuției aduse de diplomat la relațiile bilaterale.

Nu trebuie uitat faptul că Germania a fost în 2020 principalul partener comercial al României.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul. Ambasadorul german, decorat

Astfel, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a Excelenţei Sale domnul Meier-Klodt Cord Hinrich, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, anunță Administrația Prezidențială.

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală avută la susţinerea şi promovarea relaţiilor economice, politice şi culturale dintre Republica Federală Germania şi România, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce Excelenţei Sale domnului Meier-Klodt Cord Hinrich, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România.

Germania, principalul partener comercial

Trebuie amintit faptul că, în 2020, Germania, prima economie europeană, a fost destinaţia spre care s-au îndreptat 23% din exporturile României.

De asemenea, 21% dintre importurile făcute de țara noastră în anul pandemiei provin din Germania.

Anul trecut, România a importat din Germania bunuri în valoare de 16,7 miliarde euro și a exportat bunuri în valoare de 14,1 miliarde euro.

Ambasador în România din 9 ianuarie 2017

Meier-Klodt Cord Hinrich este un diplomat german, din 2017 ambasador în România.

După absolvirea studiilor pre-universitare, a început în 1979 să studieze filosofie și limbi romanice la Universitatea din Hamburg, la Universitatea din Paris și la Universitatea din Grenoble, obținând licența în litere, specialitatea franco-germană, la Universitatea din Paris (1983) și la Universitatea din Hamburg (1984).

După terminarea studiilor a fost angajat de Ministerul German de Externe. După încheierea examenului de carieră ocupă postul de prim-secretar la ambasada Germaniei din Ghana (1985-1987), ulterior fiind numit ofițer politic pentru Europa Centrală și Europa de Est la Ministerul de Externe din Bonn.

În perioada 1992-1995 a ocupat funcția de adjunct al Consulatului General din Sankt Petersburg și, ulterior, Consilier al Misiunii Permanente la Națiunile Unite din New York.

În 1998 a revenit la sediul Departamentului de Externe ca adjunct al Departamentului Afaceri Globale, iar în perioada 2002-2005 a fost șeful Departamentului de presă și relații publice al Ambasadei Germaniei în Rusia.

În 2008 este retras la Biroul de Externe de la Berlin, ca șef de secție pentru problemele de politică a culturii și educației, pentru ca, între 2008 și 2011, să fie numit șef al Departamentului cultural al Ambasadei Germaniei în Regatul Unit.

În perioada august 2011 – iulie 2014, Cord Meier-Klodt a fost reprezentant permanent al ambasadorului la Ambasada Germană din India și șef al Departamentului de Economie și Probleme Globale.

Aici, timp de 9 luni (noiembrie 2011-iulie 2012), a fost director interimar al Ambasadei.

În perioada 2014 – 2015, Meier-Klodt a fost responsabil pentru afacerile externe pentru Rusia, Belarus, Ucraina, statele din Caucaz și Asia Centrală, ulterior (1 ianuarie 2016) fiind numit Reprezentant Special al Președinției germane a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Din 9 ianuarie 2017 Cord Meier-Klodt este ambasador al Republicii Federale Germania la București.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei.