UPDATE

După ce a discutat cu președinta din Taiwan, liderul Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, părăsește insula. Vizita acesteia a durat mai puțin de o zi și a generat mari tensiuni între China și Taiwan, dar și între SUA și China.

Exercițiile militare declanșate de Beijing continuă însă și după plecarea oficialului american.

ȘTIRE INIȚIALĂ 

Tensiuni mari în Asia.  Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a ținut un discurs în care a vorbit despre situația actuală de securitate și totodată a transmis și un mesaj dur Chinei.

Oficialul din Taiwan susține că insula își va spori capacităţile defensive şi va „menţine linia apărării” pentru democraţiile din regiune Totodată, aceasta a mai adăugat și că Statele Unite au fost un partener de bază în raport cu securitatea multor țări liberale din Asia-Pacific, odată cu finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Menționăm faptul că precizările vin în contextul în care China a anunțat că o să organizeze mai multe exerciții militare în apropiere de Taiwan, după vizita lui Pelosi acolo.

La rândul său, oficialul american Pelosi a vorbit despre parteneriatul SUA-Taiwan. Aceasta susține că cele două mari puteri au reușit să construiască „un parteneriat înfloritor” bazat pe „valori comune”. „Democraţii şi republicanii sunt uniţi în sprijinul pentru Taiwan”, a punctat ea.

La evenimentul de miercuri, preşedinta Tsai i-a oferit lui Pelosi distincţia civilă Order of Propitious Clouds (Ordinul Norilor Favorabili – n.r.) şi i-a mulţumit totodată pentru atenţia şi „sprijinul neclintit” acordate Taiwanului.

Mesajul Taiwanului pentru China

La rândul său, Pelosi a spus că este onorată să accepte distincţia în numele Guvernului SUA și a spus despre președinta Taiwanului că este ”o femeie președinte într-una dintre cele mai libere societăţi din lume”.

„Suntem atât de mândri de conducerea dvs.; o femeie preşedinte într-una dintre cele mai libere societăţi din lume. Accept această distincţie cu imensă admiraţie faţă de conducerea dvs şi cu o mare modestie personală”, a afirmat Pelosi.

Totodată, oficialul din Taiwan a mai subliniat și faptul că țara pe care o conduce își dorește să mențină status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan„, a spus ea.

„Poporul taiwanez este pragmatic. Am primit multe delegații ale Congresului în Taiwan de-a lungul anilor, iar o practică normală a prietenilor care se vizitează reciproc este inerentă în cultura noastră de ospitalitate Exercițiile militare sunt răspunsuri inutile”, a mai punctat aceasta.

Menționăm faptul că, înainte de întâlnirea dintre Pelosi și președinte Tsai, Cabinetul din Taiwan a anunţat că armata insulei a ridicat nivelul de alertă. Acest lucru presupune că autoritățile urmează planuri astfel încât să asigure siguranță, dar și stabilitate în jurul insulei, având în vedere amenințările venit din China privind desfășurarea de exerciții militare în jurul insulei timp de trei zile.

China avertizează companiile aeriene

Ridicarea nivelului de alertă în Taiwan este de înțeles având în vedere și ultimul mesaj venit de la Beijing. China a avertizat toate companiile aeriene care operează în Asia să evite zborurile din zonele apropiate Taiwanului unde sunt desfășurate exercițiile militare.

O notificare în acest sens a fost transmisă încă de marți seară. Beijingul a desemnat atunci şase zone din spaţiul aerian drept „zone de pericol”, potrivit transportatorilor care au primit mesajul şi lui Jang Chang Seog, un oficial al Ministerului coreean al Transporturilor.

„Zborurile vor fi restricţionate între orele 12:00 din 4 august şi 12:00 din 7 august”, arată sursa citată.

Xiamen Airlines a anunţat ulterior ajustări ale mai multor zboruri, invocând „controlul fluxului” în Fujian. La rândul său, Korean Airlines intenţionează să redirecţioneze unele rute către Asia de Sud pentru a evita spaţiul aerian al Taiwanului în perioada exerciţiilor militare ale Chinei, a declarat o purtătoare de cuvânt prin SMS.

Și piloţii de la Cathay Pacific au fost sfătuiţi să aibă la ei 30 de minute de combustibil suplimentar pentru o eventuală redirecţionare în Taiwan, având în vedere incertitudinile actuale.

Menționăm faptul că tensiunile dintre Taiwan și China sunt destul de vechi. Beijingul consideră insula, o democraţie vibrantă şi un furnizor cheie de semiconductori, ca fiind parte a ţării. Astfel, Taiwanul rămâne cea mai sensibilă problemă între SUA şi China, cu potenţialul de a declanşa într-o zi un conflict militar.