Klaus, al cărui mandat presupune şi semnarea tratatelor internaţionale, a făcut aceste comentarii într-o scrisoare trimisă premierului Petr Necas.

Alături de Suedia şi Ungaria, Cehia a anunţat la summitul UE de luna trecută că va trebui să îşi consulte Parlamentul înainte de a semna pactul de uniune fiscală, ce prevede politici bugetare mai stricte. Niciuna dintre cele trei ţări nu foloseşte moneda unică europeană.

Dezbaterea asupra uniunii fiscale a provocat o fisură în coaliţia de guvernare a lui Necas, care încearcă să obţină aprobare pentru plan înainte de summitul UE din 30 ianuarie.

Ministrul de externe Karel Schwarzenberg a avertizat că partidul său conservator, TOP09, se va retrage de la guvernare, în cazul în care nu reuşeşte să obţină aprobarea acordului, măsură ce ar duce la prăbuşirea guvernului.

"Nu voi rămâne într-un guvern care îndepărtează Republica Cehă de calea integrării europene", a spus Schwarzenberg.

La summit-ul de luna trecută, Marea Britanie a respins pactul fiscal care ar fi impus schimbarea tratatul Uniunii Europene, ceea ce a determinat celelalte 26 de ţări ale UE să convină asupra formării unui nou acord privind normele fiscale.

Preşedintele Klaus a descris acordul de uniune fiscală al UE drept o "schimbare radicală şi revoluţionară", adăugând că nu este  neapărat soluţia potrivită pentru criza datoriilor.