Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a respins din nou sâmbătă în presa germană criticile împotriva campaniei de vaccinare a UE.  Potrivit criticilor, Uniunea Europeană ar fi întârziat prea mult să încheie acorduri de precomandă de vaccinuri cu laboratoarele farmaceutice.

Dificultăţile în aprovizionarea cu vaccinuri contra COVID-19 în Europa sunt legate de faptul că există „o penurie mondială de componente importante care intră în fabricarea vaccinurilor”, a dat ea asigurări într-un articol în ziarul de duminică „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, difuzat sâmbătă.

Recunoscând că această problemă se dovedeşte „dureroasă” din cauza marilor aşteptări ale europenilor, ea a subliniat: „Dacă am fi fost toţi conştienți la vremea respectivă de riscurile legate de lansarea unei asemenea producţii de masă, am fi temperat aşteptările privind o vaccinare rapidă”.

Germania critică campania de vaccinare a UE

Afirmaţiile sale vin în momentul în care sunt multe critici în Germania şi în Europa privind lentoarea înregistrată de campania de vaccinare începută a doua zi după Crăciun, în vreme ce populaţiile sunt epuizate de lunile de restricţii. Guvernul cancelarului Angela Merkel, al cărei fost ministru şi apropiat este Ursula von der Leyen, este vizat în mod deosebit de social-democraţi, care sunt totuşi la putere ca partener minoritar al „marii coaliţii”.

Şefa executivului european a respins tot timpul aceste critici şi a primit vineri sprijinul dnei Merkel şi al preşedintelui francez, Emmanuel Macron. Lidera germană a dat asigurări în special că decizia celor 27 de a comanda doze împreuna a fost decizia „cea bună”. 

Ursula von der Leyen a repetat de asemenea în acest articol că UE se va confrunta cu siguranţă cu noi probleme din cauza apariţiei variantelor virusului. „Ne facem griji în legătură cu aceste mutaţii”, a avertizat ea, chiar dacă „din fericire” toate indiciile arată pană acum că „vaccinurile noastre sunt eficiente şi contra acestor variante”.

„Trebuie să ne pregătim de pe acum pentru un scenariu în care virusul nu va putea fi distrus suficient cu vaccinurile actuale”, a avertizat ea. Bruxellesul lucrează deci „fără întârziere” cu „industria şi ştiinţa” pentru „a dezvolta, autoriza şi produce vaccinuri contra viitoarelor variante”, a tras concluzia dna Von der Leyen, relatează LA LIBRE BELIGUE.