Ursula von der Leyen asigură: Vaccinurile noastre sunt eficace şi împotriva acestor variante

Deși Uniunea Europeană a fost acuzată că ar fi încheiat prea târziu acorduri cu companiile farmaceutice pentru livrarea de vaccinuri, președinta Comisiei susține că dificultățile care au apărut în procesul de aprovizionare a statelor au apărut din cauza “unei penurii mondiale de componente importante pentru fabricarea vaccinurilor”.

“Dacă am fi conştientizat atunci riscurile legate de lansarea unei producţii de masă, am fi temperat aşteptările legate de o vaccinare rapidă”, notează şefa CE într-un articol inserat sâmbătă în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Germania e criticată

Guvernul german este criticat din cauza faptului că livrarea vaccinurilor s-a realizat într-un ritm prea lent. Acuzațiile vin din partea social-democraţilor germani, parteneri minoritari de guvernare.

Ursula a a precizat că UE va avea cu siguranţă de înfruntat noi probleme din cauza apariţiei de mutaţii ale noului coronavirus.

“Ne facem griji în privinţa acestor mutaţii”, a avertizat ea, cu toate că “din fericire” toate indiciile arată deocamdată că “vaccinurile noastre sunt la fel de eficace şi împotriva acestor variante”.

Ursula von der Leyen a adăugat însă că “trebuie să ne pregătim de pe acum pentru un scenariu în care virusul nu va mai putea fi distrus în măsură suficientă cu vaccinurile actuale”.

Bruxellesul lucrează de aceea “neîntârziat” împreună cu “industria şi ştiinţa” la “dezvoltarea, autorizarea şi producerea de vaccinuri împotriva viitoarelor variante”, a mai spus şefa Comisiei Europene.