Artileria de câmp a armatei SUA este depășită de armele rusești. În plus, s-ar putea confrunta cu dificultăți în eliminarea artileriei nord-coreene sau a armelor iraniene mobile, relatează NationalInterest.

Este concluzia alarmantă a unui raport asupra capacităților de artilerie a armatei americane, realizat de grupul de reflecție RAND Corporation. Experții au examinat situația artileriei armatei SUA, care, timp de două decenii a fost mai mult decât neglijată. Și asta după ce, la începutul anilor 2000, Pentagonul s-a concentrat în special asupra contrainsurgenței.

În ultima perioadă, aeronavele și elicopterele au înlocuit artileria ca sursă principală de sprijin pentru foc în timpul operațiunilor din Irak și Afganistan. În paralel, artileriștii bine pregătiți au fost retrogradați la diverse sarcini de infanterie, cum ar fi punctele de control.

Artileria Rusiei s-a modernizat

Concluzia RAND: „Acest lucru a făcut ca artileria să aibă „tot mai puțină experiență și capacitate, în comparație cu situația din epoca anterioară momentului 11 septembrie”.

Mai grav este că, în vreme ce artileria SUA ce s-a atrofiat, cea a Rusiei nu. „În anii de contrainsurgență, cele două ramuri ale armatei SUA care au suferit reduceri uriașe au fost artileria de câmp și apărarea aeriană”, spune John Gordon, unul dintre autorii studiului, citat de NI. „Având în vedere amenințările din Irak și Afganistan, e de înțeles. Dar acum aceste două ramuri sunt extrem de importante, având în vedere inamicii cu care ne confruntăm”.

În timp ce armata Rusiei este mai mică decât în ​​timpul Războiului Rece, are încă o forță puternică de obuziere, mai multe lansatoare de rachete și rachete balistice. Rusia poate proiecta putere de foc cu rază lungă de acțiune cu arme ca lansatorul de rachete multiple BM-30 Smerch sau cu racheta balistică SS-26 Iskander.

Raportul RAND se suprapune cu un alt raport, al britanicilor, care avertiza că dacă Rusia ar invada statele baltice, trupele terestre britanice ar fi atât de depășite de artileria rusă, încât Marea Britanie trebui să recurgă la bombe cu dispersie. Bombe interzise de Convenția pentru muniții.

SUA și UK nu ar face față artileriei Rusiei

Și SUA și Marea Britanie au fabricat avioane înarmate cu bombe ghidate cu laser și GPS, ca mijloc principal de foc cu rază lungă. Strategia a funcționat în Primul Război din Golf, dar azi s-ar putea să nu funcționeze. Apărările aeriene sofisticate rusești, cum ar fi rachetele antiaeriene S-400, pot împiedica avioanele NATO să lovească coloane de blindate rusești și căi de aprovizionare. În plus, chiar și câinii de pază ai guvernului SUA își fac griji că America nu are stocate suficiente bombe inteligente. Și nici capacitatea industrială de a construi rapid mai multe.

Așa au apărut temeri că artileria și rachetele Rusiei ar putea distruge aerodromurile, porturile și bazele de aprovizionare ale NATO.

Dacă puterea aeriană a NATO nu va putea înfrânge armele rusești, atunci va depinde de artileria de câmp să facă treaba. Dar nici cea americană, nici cea britanică nu ar putea face față.

RAND atrage atenția unui alt lucru esențial: artileriștii americani vor trebui să reînvețe cum să se apere împotriva atacurilor.

Armata ar trebui și să se concentreze mai mult pe îmbunătățirea obuzelor, decât pe lansatoare de rachete. „Lansatoarele de rachete precum MLRS și HIMARS sunt sisteme de artilerie de câmp foarte importante, dar tunurile sunt mai potrivite pentru a oferi sprijin la timp și continuu”, avertizează RAND.