Strykers sunt armele letale cu care americanii vor face scrum drone, elicoptere, avioane inamice și chiar rachete inamice. Cu ce? Cu rachete și artilerie cu arme laser de 50kw în timpul unor exerciții „de război” la Fort Sill, Okla.

În timpul tragerilor, precizează o declarație a Command Futures Army, Strykers cu armă laser se va confrunta cu o serie de „scenarii concepute pentru a testa sistemul și a stabili cerințele de prag pentru această clasă de laser”.

De mai multă vreme Armata și alți dezvoltatori de arme laser lucrează la sisteme de lasere la scară electrică, capabile să tragă cu o putere și precizie și autonomie mai mari. Acest lucru necesită surse de energie exportabile, factori de formă sau configurații hardware adecvate și tehnologii de tragere laser special concepute pentru a optimiza puterea de foc.

Armata integrează și testează arme laser pe Strykers de ceva timp. Deja, în ultimii ani a dotat o serie vehicule tactice cu o anumită măsură de putere. Motivele sunt clare și numeroase.

În primul rând, laserele sunt silențioase, ceea ce înseamnă că pot trage fără o semnătură acustică mare, dar care ar putea oferi o poziție de atac, în cazul în care ar fi lansată o rachetă mare sau un tun. Altfel spus, pot un soi de atac silențios.

De asemenea, laserele sunt scalabile, ceea ce înseamnă că pot trage pentru a distruge și incinera complet sau pot dezactiva o țintă inamică, în funcție de puterea armei. Un alt avantaj al laserului este viteza, deoarece arma călătorește cu viteza luminii.

Laserele cu putere din ce în ce mai mare se dezvoltă rapid, până la punctul în care tehnologia tot mai rapidă va face ca avioanele de luptă, tancurile și alte platforme de luptă să fie dotate cu arme laser de mare putere.

Este posibil să apară lasere mai puternice

Tehnologia, algoritmii de direcționare, controlul fasciculului și tehnologiile de gestionare termică progresează rapid, astfel încât este posibil să apară lasere mai puternice în viitorul foarte apropiat.

Marina SUA, de exemplu, lucrează deja cu Agenția de Apărare antirachetă pentru a explora tipurile de redimensionare a puterii necesare pentru a trage cu lasere de pe nave în spațiu sau pentru a se ridica în atmosfera terestră pentru a distruge avioanele care atacă la mare altitudine sau chiar rachete balistice.

Cel mai important aspect este că laserele au costuri mai mici decât lansarea unei rachete sau a unei muniții scumpe și că pot fi trase în succesiune rapidă.