A început întâlnirea pe care Xi Jinping o are la Paris cu preşedintele Franţei şi şefa Comisiei Europene

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, se află în aceste zile într-o vizită oficială în Europa. În acest moment, el este la Paris, unde vizita de stat a început cu o întâlnire cu Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen.

Luni, 6 mai, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a pledat în faţa omologului său din China pentru „reguli echitabile pentru toţi” în schimburile comerciale între Europa şi China, relatează AFP.

„Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta de o manieră echilibrată relaţiile cu China”, a declarat Macron la Palatul Elysée, în deschiderea reuniunii trilaterale de astăzi.

Macron i-a mai transmis lui Xi Jinping despre importanţa „coordonării” cu Beijingul asupra „crizelor majore” în Ucraina şi în Orientul Mijloci. Această coordonare este „absolut decisivă”, afirmă liderul francez.

La rândul său, Ursula von der Leyen a vorbit despre un interes comun pentru pace şi securitate, transmite agenţia AFP.

„China şi Uniunea Europeană au un interes împărtăşit pentru pace şi securitate. (Ea şi-a reafirmat) hotărârea de a pune capăt războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi a de ajunge la o pace durabilă şi justă”, a transmis Ursula von der Leyen.

Şefa Comisiei Europene a subliniat că Europa are „interesul de a demonstra că colaborarea noastră îşi produce efectele”. Totuşi, ea nu a uitat să amintească despre „provocarea (…) relaţiei economice substanţiale” dintre UE şi China.

Se împlinesc 60 de ani de relaţii diplomatice între Franţa şi China

Ajuns în Franţa duminică, 5 mai, pentru o vizită de stat de două zile, preşedintele chinez va marca împlinirea a 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze.

După o ceremonie care va avea loc luni după-amiază la Domul Invalizilor, Xi Jinping va reveni la Palatul Elysée pentru o nouă întrevedere cu Macron şi apoi pentru un dineu oficial. Cei doi şefi de stat vor merge marţi în Pirinei pentru o deplasare privată, însoţiţi de soţiile lor.

După vizita de stat în Franța, Xi Jinping urmează să viziteze Serbia și Ungaria, două țări care păstrează relații strânse cu Moscova.

Tensiunile comerciale dintre UE şi China sunt departe de a fi rezolvate. Reamintim că Uniunea Europeană a propus în premieră, în urmă cu câteva săptămâni, impunerea de sancțiuni împotriva companiilor din China continentală, Hong Kong și India care furnizează tehnologii ce sprijină armata Rusiei în conflictul din Ucraina, scrie The Guardian.

Aceste măsuri sunt parte a efortului de închidere a breșelor prin care Rusia poate obține tehnologie militară din alte țări și de a o utiliza în propriile fabrici de armament.