În urmă cu doi ani, Forțele Aeriene ale SUA din Utah au lansat 35 de avioane de luptă stealth F-35 într-un interval scurt de timp. Forțele aeriene au apreciat desfășurarea ca o dovadă a puterii militare copleșitoare a Americii, transmite NationalInterest.

De fapt, există o regiune în care decolările în masă reprezintă o procedură militară importantă: Peninsula Coreeană. Paradoxal, aceasta este regiunea în care administrația Trump a limitat în mod deliberat lansări de avioane de război pe scară largă.

Decolarea zecilor de avioane, numită „plimbare cu elefanți”

Decolarea zecilor de avioane, pe care forța aeriană o numește „plimbare cu elefanți”, a implicat avioanele F-35As din aripile de luptă 388 și 419 de la baza forțelor aeriene Hill.

La sfârșitul anului 2017, escadrilei de luptă 388 devenit prima unitate de avioane F-35 a Forțelor Aeriene care s-a desfășurat în afara SUA, în Japonia.

„Exercițiul cu mai multe escadrile de F-35 poate demonstra capacitatea noastră de a învinge adversarii potențiali oriunde ar apărea”, a declarat maiorul Caleb Guthmann, adjunctul de operațiuni al escadrilei 34.

Un reporter Defense News a comentat pe Twitter acțiunea denumită „plimbările cu elefanți” ca fiind foarte „cool”, dar „prea regizată”. „Anunțați-mă când rezolvați toate problemele ALIS și mai vorbim”, a spus reporterul, referindu-se la erorile pe care le dă Autonomic Logistics Information System al F-35.

„Plimbările” contribuie la pregătirea escadrilelor

De fapt, „plimbările cu elefanții” contribuie semnificativ la pregătirea escadrilelor americane și aliate din Coreea de Sud și din țările din apropiere.

În caz de război cu Phenianul, forțele SUA și aliații intenționează să țintească rapid cele aproximativ 13.000 de piese de artilerie pe care nord-coreenii le au de-a lungul Zonei Demilitarizate. În primele ore ale unui război, o astfel de artilerie ar bombarda, probabil, Seulul, care se află la câțiva km de DMZ.

Forțele aeriene mențin trei escadrile F-16 și un escadron A-10 în Coreea de Sud și două escadrile F-15 în Japonia. În cazul unei crize li s-ar alătura escadrile suplimentare, inclusiv unitățile de avioane F-35. O campanie aeriană care vizează Coreea de Nord ar necesita 2.000 de atacuri pe zi, au declarat oficialii militari americani.