Ceremonia de recepţie a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT va avea loc joi, la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, judeţul Constanţa.

Echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare din dotarea Forţelor Aeriene Române au început să sosească în România din luna august şi au fost transportate la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, unde se desfăşoară testarea de acceptanţă şi recepţia, informează Ministerului Apărării Naţionale.

Acesta este primul sistem de rachete PATRIOT, dintr-un total de şapte, ce va intra în dotarea Forţelor Aeriene şi Forţelor Terestre Române. Sistemul urmează să devină operaţional în 2021, după finalizarea programului de instruire.

„Acesta va fi primul dintre cele patru sisteme care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, în prima etapă de înzestrare. În cea de a doua etapă sunt prevăzute trei sisteme pentru dotarea pentru Forțelor Terestre, care urmează să fie livrate în perioada 2024-2026”, transmite Ministerul Apărării Naţionale.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană se poate vedea şi cum arată noul sistem de rachete.

„V-ați întrebat cum arată Sistemul de rachete sol-aer PATRIOT? Iată-l, în premieră, în câteva imagini din Poligonul Complex de Trageri Capu Midia!

Noi am pus deja echipamentele în poziții și suntem pregătiți pentru ceremonia de recepție care va avea loc pe 17 septembrie”, se arată în mesajul postat pe pagina de socializare.

România a primit cea mai nouă configurație PATRIOT, folosită în prezent și de armata SUA. Costul de achiziţie a primului sistem PATRIOT se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.