Publlicația germană Süddeutsche Zeitung a publicat un comentariu care subliniază nevoia indispensabilă a sprijinului occidental față de Republica Moldova.

Dacă Ucraina ar ceda în fața Rusiei, atunci Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă

În sfârșit se aude și în Vestul Europei: „Un strigăt de ajutor vine dinspre o țară vecină Ucrainei”, a scris Süddeutsche Zeitung, ziarul cu simpatii social-democrate care apare la München, într-un comentariu publicat sub un titlu care relevă că Republica Moldova trebuie să se înarmeze acum, chiar dacă este greu să găsești ceva pe piața internațională a armamentului printre livrările urgente care merg Ucraina.

„Acum, când Occidentul nu-și vede capul de atâtea cereri ale Ucrainei, ce trebuie sortate și ierarhizate în funcție de priorități, are cineva timp de Moldova?” Da, a afirmat Frank Nienhuysen, autorul comentariului din ziarul german. Așadar, Occidentul ar trebui să țină cont și de evoluția Republici Moldova, spre deosebire de Ucraina, „este lipsită de apărare, fragilă și, în plus, mai săracă decât orice altă țară europeană”.

Dacă într-o zi Ucraina ar ceda sub presiunea ocupantului, Rusia ar amenința imediat și Republica Moldova. Iar „ultimele decenii au arătat că, atunci când Rusia suferă de nemulțumiri interne, pornește în marș spre triumfuri internaționale.”, a evidențiat autorul, bun cunoscător al realităților rusești, în mijlocul cărora a trăit între 2008 și 2013.

Republica Moldova este obligată să achiziționeze armament

Așadar, a informat cotidianul, pe lângă dependența energetică față de Rusia și de prezența armatei acesteia în regiunea separatistă prorusă Transnistria, o parte din populația Republici Moldova este vorbitoare nativă de limbă rusă și, implicit, vulnerabilă la propaganda difuzată pe canalele media ale Kremlinului. Administrația centrală proeuropeană de la Chișinău se opune riguros presiunii manipulatorii, dar în fața unui atac militar ar fi complet vulnerabilă. Or, conform comentatorului (n. red. care a studiat științe politice și civilizație slavă, inclusiv la Moscova), în cazul în care trupele rusești ajung terestru prin Ucraina până la granițele transnistrene ale Republicii Moldova, cu siguranță o vor traversa pentru a oferi presupusă protecție populației rusofone.

În aceste condiții, a evidențiat ziarul german, Republica Moldova este obligată să achiziționeze armament. „Fără sprijinul europenilor, nu va reuși să se descurce. Uniunea Europeană ajută cu bani, expertiză și acces pe piața comună pentru produsele fabricate în Moldova. NATO susține că ar învăța din lecția ucraineanăși că ar fi pregătită să sprijine Moldova”. Ce lecții? Ce sprijin? Deocamdată, nimic nu e clar. În schimb, „pentru președinta Maia Sandu e limpede că Vestul ia decizii prea lent. Și ar vrea ca populația Moldovei să se simtă în siguranță acum, nu doar atunci când totul va deveni critic”.

Președintele Maia Sandu a solicitat cel puțin sisteme de supraveghere și apărare aeriană. Este un apel la ajutor îndreptățit, dar totuși umil, comparativ cu ce se livrează în Ucraina, a comentat Frank Nienhuysen. Dacă se mai poate aștepta, se întreabă autorul, pentru a da tot el un răspuns imediat: nu, urgența există deja!