Potrivit Corriere de la Serra, premierul spaniol Pedro Sanchez și-a prezentat demisia, a dizolvat parlamentul și a anunțat alegeri anticipate pe 23 iulie, în urma înfrângerii sale în alegerile locale de duminică. Într-un discurs televizat adresat națiunii, Sanchez a dezvăluit că l-a informat deja pe regele Felipe al VI-lea, șeful statului țării, despre decizia sa de a dizolva parlamentul și de a convoca alegeri generale.

Programat anterior pentru sfârșitul anului, premierul a subliniat importanța de a permite poporului spaniol să își exprime vocea în viitoarele alegeri.

Au început pregătirile pentru alianțele electorale

Această decizie a determinat facțiunile opuse, inclusiv conservatorii din Partidul Popular și Vox, de extremă dreapta, să își grăbească pregătirile pentru o alianță electorală, în ciuda rezistenței din interiorul PP, în special din partea președintelui Comunității Madrid, care a ieșit marele învingător al alegerilor de duminică. Cu toate acestea, prin convocarea alegerilor cu cinci luni înainte de termen, Sanchez obligă, de asemenea, tabăra progresistă să se unească și să găsească un teren comun pentru a preveni un potențial guvern de dreapta în viitor.

Primul ministru și-a asumat personal responsabilitatea pentru rezultatul alegerilor, în urma cărora PP a obținut victorii atât la nivel municipal – cu o majoritate de 31,5% față de 28,1% pentru PSOE, ceea ce a dus la pierderea unor orașe cheie precum Sevilla și Valencia în favoarea PSOE -, cât și la nivel regional, unde conservatorii au obținut șapte din cele douăsprezece comunități autonome în care s-a votat. Cu toate acestea, ei au obținut majoritatea absolută doar în două regiuni, și anume Comunidad de Madrid și La Rioja. În restul regiunilor, ei vor trebui să formeze alianțe cu partidul Vox al lui Santiago Abascal, care a declarat aseară: „Suntem absolut indispensabili”.

Pedro Sanchez a apărat realizările Guvernului condus de el

În urma unei serii de discuții care au avut loc peste noapte, Sanchez a dat un răspuns decisiv. El și-a exprimat intenția de a „supune mandatul voinței poporului”, deși cu un sentiment de regret față de apariția în peisajul politic a unor „noi majorități formate din PP și Vox”.

În timpul acestui anunț, premierul a profitat de ocazie pentru a apăra realizările guvernului său, care a trebuit să navigheze printre provocările reprezentate de pandemia Covidia și, ulterior, să abordeze repercusiunile economice ale conflictului din Ucraina.

Este nevoie de o clarificare a aspirațiilor populației spaniole

De la Moncloa, premierul spaniol a subliniat luni dimineață că se află ferm pe o traiectorie de creștere economică, ocupare a forței de muncă și coeziune socială. El a afirmat că administrația sa a implementat cu succes reformele semnificative prezentate în discursul de învestitură, în programul de guvernare și în acordurile încheiate cu Comisia Europeană.

În contextul în care Spania va prelua președinția rotativă a Comisiei Europene la 1 iulie, prim-ministrul a subliniat necesitatea de a clarifica aspirațiile populației spaniole. El a subliniat importanța determinării politicilor pe care guvernul de coaliție ar trebui să le urmeze și a identificării forțelor politice cele mai potrivite pentru a conduce această etapă.