Premierul Ludovic Orban are planuri mari pentru combaterea pandemiei şi scăderea presiunii enorme care există pe spitalele din România în acest moment. Şeful Guvernului îşi doreşte creşterea capacităţii de tratare a pacienţilor, fie că este vorba despre secţiile de Terapie Intensivă sau de cele obişnuite.

“Avem un plan de creștere a capacității de tratare atât în secțiile obișnuite, cât și în secțiile de Terapie Intensivă. Este gândit la nivel național și urmărește creșterea constantă a numărului de paturi din secțiile de ATI, astfel încât să facem față nivelului de tratare a oricărui pacient care are nevoie de tratament”, a precizat premierul Orban, aflat sâmbătă la Timişoara.

Care e cea mai sigură cale pentru a nu se bloca spitalele?

Totuşi, pentru a se evita în totalitate supraaglomerarea spitalelor din România, oamenii ar trebui să respecte cu stricteţe normele de protecţie sanitară, mai spune prim-ministrul: “Asta este cea mai sigură cale”.

“Asta este cea mai sigură cale pentru a evita să se ajungă în situații cu număr mare de infectați, un număr mare de persoane tratate în secțiile de Terapie Intensivă.

Cu cât se îmbolnăvesc mai puțini cu atât mai puțini vor ajunge în spital. Cu cât se respectă regulile de un număr cât mai mare de cetățeni, cu atât numărul de îmbolnăviri se va reduce”, a explicat şeful Guvernului.

Bilanţul zilei de sâmbătă

Sâmbătă, 24 octombrie, România a înregistrat 4.761 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, a transmis Grupul de Comunicare Strategică, bilanţul total de la debutul pandemiei ajungând astfel la 205.793 de cazuri.

Până astăzi, 6.318 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, în ultimele 24 de ore înregistrându-se 73 de decese.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.307. Dintre acestea, 787 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.036.643 de teste. Dintre acestea, 33.843 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 19.931 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.912 la cerere.

Pe teritoriul României, 37.650 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 23.178 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 51.139 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea