După un record înregistrat în ultimele 24 de ore de 42.032 de cazuri noi depistate cu COVID-19, Franţa a depăşit pragul psihologic de 1 milion de infectări de la debutul pandemiei.

Franţa este astfel şaptea ţară la nivel mondial şi a doua din vestul Europei (după Spania) care înregistrează mai mult de 1 milion de cazuri pozitive cu SARS-CoV-2. Date Guvernului de la Paris indică un total de 1.041.075 de infectări până la această dată.

În plus, Franţa a înregistrat 298 de decese vineri, astfel că totalul a ajuns la 34.508 morţi de la debutul pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, specialiştii consideră că numărul real al cazurilor de infectare este mult mai mare de 1 milion, având în vedere existenţa persoanelor asimptomatice şi imposibilitatea unei testări în masă.

Decizii ferme luate de preşedintele Emmanuel Macron

Liderul de la Palatul Élysée a luat o decizie extrem de dură, însă necesară în actualul context epidemiologic din Franţa. Emmanuel Macron a ordonat ca două treimi din ţară să intre sub stare de urgenţă. Dacă măsura nu va avea efect, restricţiile vor fi înăsprite.

„Va trebui să trăim cu acest virus cel puţin până vara viitoare”, le-a transmis Macron francezilor.

Două treimi din țară înseamnă aproximativ 46 de milioane de cetățeni. Aceştia au interdicția de a circula în intervalul orar 21:00 – 06:00. Măsurile restrictive vor fi valabile cel puțin până în luna decembrie a acestui an, a mai precizat Emmanuel Macron, în condițiile în care Franța se confruntă cu un al doilea val de infectări.

Premierul Jean Castex a fost cel care a anunţat măsura restricției circulației nocturne pentru cele mai importante zone ale Franței: „Să o spunem clar. Situaţia este gravă. Săptămânile care vin vor fi grele şi serviciile noastre sanitare vor fi puse la grea încercare.”

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan