”Ministrul de finanţe Jan Kees de Jager n-ar fi putut să domine ultima reuniune a Eurogrup în modul în care a făcut-o dacă Olanda ar fi căzut în dizgraţie”, a declarat Rutte în Camera Inferioară a Parlamentului, conform Agerpres.

El a reacţionat astfel la declaraţiile deputatului creştin-democrat Henk Jan Ormel, care şi-a exprimat temerea că Olanda ar putea deveni izolată în Europa.

Olanda a fost singura ţară din Schengen care a respins admiterea României şi Bulgariei în spaţiul liberei circulaţii.

”Urmăm politicile stabilite în coaliţie”, a afirmat Rutte, amintindu-i lui Ormel că partidul său, CDA, este unui dintre semnatarii acordului coaliţiei de guvernare.

Ormel şi-a exprimat temerea că poziţia Olandei ar putea avea consecinţe negative asupra obiectivelor olandeze din alte domenii. Parlamentul creştin-democrat a precizat că este preocupat în legătură cu efectele negative asupra eforturilor Olandei de a-şi reduce contribuţia la UE cu un miliard de euro. Totodată, el se teme că aceasta ar putea submina şi eforturile Olandei de a limita imigraţia prin reglementări mai stricte privind reîntregirea familială.