EXCLUSIV Decizia cu privire la intrarea României în spațiul Schengen este jucată politic. Cristian Terheș: Credeți că Olandei îi convine ca România să se dezvolte economic (VIDEO)

În episodul de luni, 28 noiembrie, al podcastului EVZ Play cu Turcescu, cunoscutul jurnalist l-a avut drept invitat pe europarlamentarul Cristian Terheș. Acesta a abordat mai multe subiecte în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube al EVZ Capital, printre care și intrarea României în Spațiul Schegen.

Acesta spune că speră ca țara noastră să facă parte din Schengen, subliniind, în același timp, faptul că este vorba despre mai mulți factori și că nu toți țin de autoritățile române.

”Se joacă încă. Eu sper să intrăm. E un cumul de factori. Unii țin de noi, alții nu țin de noi. Într-adevăr este o conjunctură să spun înafara noastră. Ați văzut în diverse țări vest-europene unde începe să prindă curentul acesta conservator de dreapta. În general, aceste curente  conservatoare au o poziție foarte dură când vine vorba de imigrație sau migrație, depinde cum o numiți. Ați văzut exemplul partidului din Suedia.

Pe acest subiect pentru că România nu a făcut un lobby asiduu în acest țări. S-a trezit la un moment  dat toată lumea la începutul lunii octombrie, că gata România, zice toată lumea, cere să fie primită în Schengen. Nu s-a discutat de un an de zile în care să pregătești terenul, să vorbești cu oamenii ăștia în privat că așa se fac lucrurile. Ne-am trezit la un moment dat toți, și noi europarlamentarii, facem rezoluție pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen. Eu am fost singurul român co-negociator a acestei rezoluții. Știu ce s-a discutat acolo, presiunile care s-au făcut ce țin de statul de drept, de drepturile omului.

Am scos tot ce era negativ  la adresa România. Rezoluția PE a fost foarte bună din punctul acesta de vedere. Însă șocul și al meu și al colegilor a fost când țin minte că se voteze această rezoluție marțea și joia se votase o rezoluție în Parlamentul olandez o rezoluție contrară intrării România și Bulgariei în Schengen. Îți dai seama vorbesc în România și zic: „Băi ce ați făcut?”. Și îmi sun colegii din Olanda și aia spun că „pe noi nu ne-a contactat nimeni din România. Nu știm ce proiecte aveți”, spune Cristian Terheș.

Nimeni nu a vorbit cu Olanda și cu Suedia

Cristian Terheș a mai precizat, în cadrul podcastului care poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube al EVZ Capital, că nici Suedia nu a fost contactată pentru a discuta despre intrarea României în spațiul Schengen.

”Pentru noi a fost o năuceală. Noi am lucrat în weekend. Sunat, vorbit cu oameni. Statul român e ok cu formularea asta. S-a lucrat foc continuu vreo 5-6 zile. În Olanda, Parlamentul este suveran. Dar i-a spus că e important să vorbești cu oamenii aia înainte. Ăia din Suedia care au câștigat acuma conservatorii, aceeași chestie. Nimeni nu a vorbit cu ei. Păi gândește-te că ăia  sunt de la mine din grup. Nimeni din partea statului român nu a venit să spună „băi Terheș ăia sunt la tine în grup și vezi ce poziție au despre intrarea României în Schengen”. Voi când ați  pornit un astfel de demers diplomatic, nu era normal că vorbiți cu ăia înainte. Că arătam ca papagalii.

Mai este un aspect. Președinția în momentul de față este deținută de Cehia. Cehia e deschisă pentru intrarea româniei și Bulgariei în Schengen. După Cehia  urmează în primele șase luni Suedia. Suedia este susținută de acest partid conservator de dreapta care are rețineri cu privire la toată această politică imigrațonistă și la chestiunea cu extinderea Schegenului”, mai spune acesta.

Olanda joacă politic dreptul de veto pe care îl are

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Cristian Terheș a mai vorbit și despre discuția dintre Iohannis și Rutte, subliniind că dacă Olanda joacă politic intrarea României în Schengen, același lucru ar fi trebuit să-l facă și România.

„Ceea ce i-a spus lui Iohannis a fost și în partea publică. Eu m-am întâlnit și cu partea olandeză, eu știu ce i s-a spus lui Iohannis. În fond și la urma urmei, decizia cu privire la  intrarea României în Schengen  este o decizie politică, Rutte și Olanda joacă politic acest drept de veto pe  care Olanda îl are.

Dacă Olanda joacă politic, tu România joci la fel adică dacă eu eram președinte și venea Rutte și la misiunea că nu ne poate primi în Schengen în primu rând nu făceam conferință de presă cu el. Dacă făceam cu  el,  îl umileam public. După aia te duci În Consiliu, stai în prag să spui aveți trei luni de zile să rezolvați intrarea României în Schengen.

Așa spui, așa discuți. Eu sper că vom intra. Printre țările susținătoare ale României este Franța. Pentru Olanda e o chestiune politică internă și este și această mândrie pe care olandezii o au. Olanda a fost putere colonială. Credeți că Olandei îi convine ca România să se dezvolte economic”, a mai spus europarlamentarul Cristian Terheș.