UPDATE:

Președintele francez Emmanuel Macron a numit-o luni pe Elisabeth Borne în funcția de prim-ministru al Franței, aceasta devenind a doua femeie care conduce guvernul de la Paris în ultimii 30 de ani, relatează Reuters.

Premierul francez, Jean Castex, şi-a înmânat, luni, demisia preşedintelui Emmanuel Macron, deschizând, astfel, calea pentru remanierea mult aşteptată a Guvernului şi probabila numire a lui Elisabeth Borne în funcţie, a doua femeie care ar deveni prim-ministrul Franţei în ultimii 30 de ani, relatează Reuters.

Preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, a fost reales în aprilie şi trebuie să dovedească faptul că a înţeles frustrările alegătorilor exprimate prin prezenţa scăzută la urne şi voturile în favoarea extremei-dreapta şi extremei-stânga. El a declarat că îşi doreşte un premier care promovează politicile ecologiste şi sociale.

Aliaţii săi au spus că Macron va numi, cel mai probabil, o femeie în funcţia de prim-ministru, fiind prima femeie care ar ocupa această funcţie după ce Edith Cresson a ocupat pentru o scurtă perioadă funcţia în timpul mandatului liderului socialist Francois Mitterrand, la începutul anilor 1990.

Analiştii politici estimează că actualul ministru al Muncii, Elisabeth Borne, în vârstă de 61 de ani, va fi numită în această funcţie. Borne a fost o scurtă perioadă ministru al Mediului în 2019, promovând politice ecologiste, precum dezvoltarea infrastructurii dedicate bicicletelor. Ea a preluat apoi conducerea Ministerului Muncii şi a supravegheat negocierile cu sindicatele, care au dus la reducerea ajutoarelor de şomaj pentru unii oameni care îşi căutau loc de muncă.

Știre inițială:

Schimbări importante la Paris! Premierul Franţei şi-a prezentat demisia.

Premierul Jean Castex şi-a prezentat astăzi, 16 mai, demisia

Biroul prim-ministrului a anunţat că premierul Jean Castex și-a prezentat luni, 16 mai, demisia președintelui Emmanuel Macron.

Preşedintele Macron îşi dorea o revizuire a cabinetului, iar decizia luată astăzi de Jean Castex va înlesni acest proces, transmite agenţia Reuters.

Amintim că Emmanuel Macron a declarat, după momentul realegerii sale în funcţia de preşedinte al Franţei, ce a avut loc pe 24 aprilie, că noua sa echipă guvernamentală ar trebui să fie mai „concentrată”, cu mai puțini miniștri.

Acum, decizia de a demisiona a lui Jean Castex deschide calea către această mult așteptată revizuire a Guvernului de la Paris.

Cum trebuie să arate noul premier al Franţei?

Preşedintele Emmanuel Macron are deja în minte imaginea noul prim-ministru de la Paris. Liderul de la Palatul Élysée a afirmat că este în căutarea unei persoane cu acreditări ecologice și de politică socială pentru funcția de prim-ministru.

Macron încearcă astfel să demonstreze poporului francez că a auzit frustrările alegătorilor exprimate prin prezența scăzută la vot și sprijinul mare pentru extrema dreaptă și extrema stângă radicală.

Macron ar putea numi o femeie în funcţia de prim-ministru

Este foarte probabil ca Emmanuel Macron să numească o femeie în funcţia de prim-ministru, au transmis aliaţii preşedintelui francez.

Aceasta ar putea deveni astfel cea de-a doua femeie premier din istoria Franţei, după Edith Cresson, care a ocupat această funcție pentru mai puţin de un an, între 15 mai 1991 şi 2 aprilie 1992, în timpul președinției liderului socialist Francois Mitterrand.

Un astfel de profil ar putea contribui la contracararea provocării lansate de veteranul de stânga dură Jean-Luc Melenchon, care a ajuns pe un puternic loc trei în alegerile prezidențiale, ceea ce i-a permis să adune o coaliție largă a partidelor de stânga din Franța la votul parlamentar din 12-19 iunie.

Ce spunea Emmanuel Macron imediat după câştigarea celui de-al doilea mandat?

„Ştiu faptul că numeroși compatrioți au votat pentru mine în această zi, nu pentru a susține ideile pe care le reprezint eu, ci pentru a construi un baraj în fața extremei de dreapta. De aceea, vreau astăzi, aici, să le mulțumesc și lor. Vreau să le spun că sunt conștient că votul acesta mă obligă să fac anumite lucruri în anii care vin.

Mă gândesc, de asemenea, la toți compatrioții noștri care nu au venit să voteze. Tăcerea lor a însemnat că refuză să aleagă. Trebuie să găsim un răspuns și pentru această tăcere.

Vreau să spun că nu mai sunt candidatul unei anumite tabere, ci președintele tuturor, bărbați și femei.

Știu că pentru numeroși compatrioți de-ai noștri, care au ales să voteze cu extrema dreaptă, furia și dezacordul care i-au condus să voteze pentru acest proiect trebuie, de asemenea, să își găsească un răspuns. Aceasta va fi răspunderea mea și a celor care sunt în jurul meu.”