UPDATE: Contactați de Capital, reprezentanții Volksbank au acceptat să dea mai multe detalii în ceea ce privește datele procesului. Banca subliniază că este vorba despre 315 dosare de credit, majoritatea cu câte doi titulari, soț și  soție. De aici numărul de 580 de clienți. În același timp, spun cei de la bancă, ratele nu vor scădea cu până la 60%, așa cum arată avocatul părții adverse ci cu maximum 35% iar sumele rambursate clienților nu sunt, în medie, de 10.000 de euro ci de 6.500 de euro. 

 

 

Aproape 600 de clienți ai Volksbank au deschis ieri seară șampaniile după ce un complet de la Tribunalul București le-a dat câștig de cauză într-un proces cu banca. Decizia  definitivă și irevocabilă vizează aplicarea abuzivă a unor comisioane dar și modificarea unilaterală a dobânzilor. “ Principalele beneficii sunt modificarea contractelor cu reducerea ratelor cu 30-60% și restituirea plăților efectuate în trecut cu titlude plăți comisioane și alte costuri abuzive”, arată avocatul Gheorghe Piperea. Potrivit acestuia, clienții ar urma să primească, în medie, aproximativ 10.000 de euro.  “Credem că nimeni nu este în măsură să facă aprecieri asupra unor decizii ale instanțelor, fie ele negative sau pozitive. Există atât sentințe favorabile băncii, cât și sentințe ca cea în discuție. Ceea ce ne face să credem că suntem încă departe de a avea o concluzie pe acest subiect.  Ca și până acum, Volksbank respectă și pune în aplicare toate deciziile instanțelor și își asumă atât eșecurile, cât și victoriile.", comentează cei de la Volksbank.  

Decizie-cheie. Mai mult decât un precedent

Procesul câștigat ieri irevocabil a început în anul 2010 atunci când puțină lume dădea șanse de reușită clienților. Acest dosar este cel care a creat practic baza pe care s-au câștigat sute de procese individuale în toată țara. Este important de precizat că, în dosarul la care facem referire,  vorbim despre credite ipotecare care presupun valori substanțiale împrumutate, uneori peste 100.000 de euro “Aceste soluții au fost preluate, începând cu 2011, în mai toate hotărârile irevocabile care s-au obținut în dosare individuale în țară și la ICCJ (peste 2000 în țară și 84 la ICCJ). De aceea, soluția pronuntata ieri nu este un simplu precedent judiciar, ci este soluția generică pe care se va putea baza sau la care se va putea raporta orice hotărâre viitoare în acest gen de procese. Este, făra exagerare, istorie. “, consideră avocatul Piperea. 

Un caz real și un client model care a rambursat deja integral creditul. Banca îi va da peste 2.500 de euro pentru că i-a impus costuri abuzive 

Capital a stat de vorbă și cu unul dintre cei 580 de clienți care au ales să dea în judecată banca pentru a scăpa de comisionul de risc, considerat abuziv, dar și pentru a-și recupera prejudiciile aduse de majorarea unilaterală a dobânzii. Cosmin a luat în 2007 un credit în valoare de 42.000 de euro de la Volkbank. Contractul de credit ipotecar presupunea plata unei dobânzi fixe anuale de 5,95%.   La puțin timp după contractarea împrumutului, invocând o clauză celebră la acea vreme care spunea că banca își rezervă dreptul de a modifica dobânda “în funcție de condițiile pieței”, Volksbank a decis să crească dobânda până la 7,40%. De asemenea, banca percepea un  comision de risc. În 2010, după apariția ordonanței 50 a creditelor de consum, a început seria de procese cu băncile iar Cosmin a decis să fie parte în acest fenomen. Acum, el va primi înapoi de la bancă în jur de 2.600 de euro care reprezintă comisionul încasat abuziv dar și diferența dintre dobânda inițială și cea modificată unilateral. “ În 2010, banca m-a chemat să semnez un act adițional prin care dobânda fixă se transforma în dobândă variabilă, în funcție de indicele EURIBOR. Au fost obligați prin lege să facă acest lucru. Cu toate acestea, am decis să merg în instanță și până la urmă am avut câștig de cauză”, spune Cosmin, un client model care a achitat deja integral creditul către bancă.