"Astăzi, Guvernul ia decizia de a recunoaşte statul Palestina. Este un pas important care confirmă dreptul palestinienilor la autodeterminare", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Margot Wallström, într-un articol publicat în cotidianul Dagens Nyheter.

"Guvernul consideră că sunt îndeplinite criteriile de drept internaţional pentru recunoaşterea statului Palestina": un teritoriu, "deşi fără frontiere fixe", o populaţie şi un Guvern, a adăugat ea.

"Sperăm că acest lucru va deschide calea şi altora", a afirmat Wallström.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a salutat decizia Suediei şi a îndemnat alte state să urmeze exemplul suedez, a declarat un purtător de cuvânt.

"Preşedintele Abbas salută decizia Suediei", pe care o consideră "curajoasă şi istorică", a declarat Nabil Abu Rudeina.

Preşedintele palestinian a pus această recunoaştere în legătură cu tensiunile cu care se confruntă Ierusalimul în prezent. "Această decizie este un răspuns la măsurile adoptate de către Israel la Ierusalim", a apreciat el.

"Domnul Abbas cere tuturor statelor din lume care încă mai ezită să ne recunoască dreptul la un stat palestinian independent între frontierele din 1967 şi cu Ierusalimul de Est drept capitală să urmeze exemplul Suediei", a spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit AFP, cel puţin 112 ţări au recunoscut statul Palestina.

Potrivit Autorităţii Palestiniene, acestea ar fi în număr de 134, dintre care şapte membre ale Uniunii Europene – care au recunoscut statul Palestina înainte de a intra în UE: Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta şi Cipru.

În cadrul declaraţiei sale de politică generală de la începutul lui octombrie, premierul Stefan Löfven anunţa că Suedia va recunoaşte statul Palestina, fapt salutat de autorităţile palestiniene, dar criticat de Israel şi Statele Unite.